"Mit kezdjünk a populistákkal?" - címmel jelent meg az október 24-i Vasárnapi Hírekben munkatársunk, Szűcs Ágnes exkluzív interjúja Cas Mudde holland politológussal, a politikai szélsőségek és populizmus szakértőjével.

 
Cas Mudde - Fotó: Rick O Quinn, University of Georgia

A beszélgetésből egyebek között kiderül, hogy az európai vezetők csak szavakkal támogatják Merkel Európa-képét, valójában Orbánnal értenek egyet - A szakértő szerint, ha bármilyen határozott lépést tennének a menekültválság kapcsán, legyőzhetnék a szélsőjobbot. Cas Mudde így értékeli a Fideszt:  ez a párt mélyen hisz egy nacionalista, tekintélyelvű és illiberális társadalom eszméjében.

A teljes szöveg a friss Vasárnapi Hírekben jelent meg.
Ízelítőül a sok érdekes fejtegetés közül egyet idézünk:

"Ki kellene zárni a Fideszt az Európai Néppártból, mert veszélyes Orbánt támogatnia." (A VH-ban a holland politológus részletesen kifejti, miért veszélyes Orbán csapdája a néppárti, mérsékelt európai jobboldal számára - a szerk.)

A Fidesz károkozásának megállítására ugyan önmagában nem lenen elegendő kizárásuk a néppártból - fejtegeti Cas Mudde - de "gondoljunk benne, hogy bánt az EU a Kaczyński testvérekkel, mikor 2006 és 2007 között hatalomban voltak. A Jog és Igazságosság hatalmas hibát követett el, mikor kilépett a Néppártból, és megalapították az Európai Konzervatívok és Reformisták csoportját az Európai Parlamentben. Ezzel elvesztették a befolyásos pártcsalád védelmét. Orbán is tudja, addig van biztonságban, míg a Fidesz a szövetség tagja. Ha kizárják, akkor azokat a szankciókat is megszavazzák ellene, amelyeket a többi csoport a sajtószabadság, az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése és a menekültekkel való bánásmód miatt már jó ideje szeretne."
 

A teljes interjú "Mit kezdjünk a populistákkal?" címmel az október 24-én megjelent, és a nyitva tartó helyeken vasárnap is kapható VH-ban olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Cas Mudde
a Georgiai Egyetem tanára és a European
Journal of Political Research szerkesztője.
Az európai liberális demokráciákban
működő szélsőséges pártok tevékenységét,
a populizmus jelenségét kutatja. A hollandiai
Leideni Egyetemen doktorált. Tanított
a budapesti Közép-európai Egyetemen, az
Edinburghi Egyetemen és az Antwerpeni
Egyetemen. 2008 óta él az USA-ban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!