Az orosz független sajtó, illetve nemzetközi jogvédő szervezetek szerint Csecsenföldön szisztematikusan fogják el a melegeket és koncentrációs táborokba gyűjtik őket. Összesen hat táborról tudnak az újságírók, ezek közül egyet sikerült azonosítani Argun városában. Egyre többen menekülnek el vagy bujkálnak.
Az áldozatokból kínzással próbálják kiszedni más meleg férfiak nevét.

 
Illusztráció - Naira Davlashyan, AFP


A Csecsenföldről kijutott információk alapján megállapítható, hogy a beszámolók részletesek és konzisztensek, és egy „példátlan és jól szervezett” kampányra utalnak.

A csecsen térséget Putyin hű embere, Ramzan Kadirov hadúr irányítja. Jellemző, hogyan reagált a botrány kirobbansására: Kadirov szerint a melegek elleni támadásokról szóló hírek hamisak, nincsenek homoszexuálisok Csecsenföldön, mert ha lennének is, a családjaik szégyenükben úgyis „elintéznék” őket.

A csecsenföldi borzalmakról a Novaja Gazeta című orosz lap április 1-jén kezdett beszámolni, miután számos forrásból sikerült megerősíttetnie az információt. Ez Oroszország legfontosabb és legnagyobb független lapja.
A szerkesztőség tagjait most megpróbálják megfélemlíteni: egy csecsen vallási vezető tízezreket szólított fel a cikk megjelenése után dzsihádra a lap munkatársai ellen. Az egyik téynfeltáró újságíró már elmenekült hazájából egy meg nem nevezett országba.


A botrány eddig megismerhető részleteit Kőműves Anita írta meg az április 29-i Vasárnapi Hírekben, "Melegeket kínoznak Csecsenföldön" címmel.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a következő számunk megjelenéséig az árusoknál kapható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!