Már a vezető fideszes értelmiség is felháborodott a trafikbotrányon.

„Nem tetszik, amit trafikügyben látok. […] És azt gondolom, nehezen magyarázható, ha polgármesterek nyerik el a helyi trafikok üzemeltetésének koncessziós jogát, vagy ha egészen nyilvánvaló és egyértelmű, hogy családtagok nyertek »véletlenül«. Nehezen magyarázható, ezért nem is kell magyarázni. Minimum szégyellni kell” – Bayer Zsolt tegnapi publicisztikája egyértelmű üzenet Orbán Viktortól: túl messzire ment a Fidesz a Lázár János által gründolt trafiktörvény ügyében. A Magyar Hírlap publicistája – aki a miniszterelnök által is bevallottan jó viszonyt ápol Orbánnal – arra nem tér ki, hogy a Fidesz választókerületi, városi potentátjai egy Rogán Antal, illetve Lázár János munkatársaitól érkező utasítás alapján fideszeseknek juttatták a koncessziós jogot. A látszattal sem törődtek, akárcsak a botrányos földbérleti pályázatok esetében. Nem véletlen, hogy a kormányfő pénteken már azt nyilatkozta: nem engedhető meg, hogy elveszítsék a megélhetésüket azok, akik eddig főállásban trafikot működtettek, de nem nyertek a dohányboltpályázaton. Mivel Orbán is kilátásba helyezte, hogy nyilvánosságra hozzák a pályázatokat a szerződések megkötése után, és az adatvédelmi hatóság is közölte, hogy azok eltitkolására nincs lehetőség (csak szándék – a szerk.), Lázár pénteken bejelentette: a „régi”, vesztes trafikosoknak felajánlják a pályázatok újbóli elbírálását. Vagyis a legbotrányosabb, magyarázhatatlan döntéseket visszacsinálják – ez a Miniszterelnökséget vezető államtitkár bevallása szerint is száznál valamivel több „őstrafikost” érint. Eközben már jóval 500 fölé emelkedett a mutyigyanús pályázatok száma, miközben összesen 5400 ezer üzlet kapott dohányárusítási jogot. Ráadásul a pályázati feltételeken nem csak a határidő lejárta előtt is módosítottak, hanem utána is: az eredeti 4-ről 10 százalékra emeli Lázár javaslata a cigaretta árrését, de pár napja már 12 százalékról beszélt, mondván: azt a kormányfő javasolta.

„Ne legyünk szervilisek, ezt a Fidesz eltolta” – állapította meg Pesty László, az ECHO Tv pénteki adásában. Példaként Miskolcot említette, ahol az 50 feletti trafikengedélyből 29-et szerzett meg egy fideszes önkormányzati képviselő és annak rokonai, de állítása szerint a polgármester nem tudott a „bizonyos fidesznyikek” akciójáról. A filmrendező megdöbbentőnek nevezte, hogy a jobboldali sajtó egyes orgánumai úgy próbálják mosni a szennyest, hogy „előásták” harminc-egynéhány szocialista és jobbikos politikus rokonát és ismerősét, akik szintén nyertek. Menti ez a fideszes csinovnyikokat, akik százával, ezrével kaptak koncessziós jogot? – tette fel a kérdést Pesty.

„Abszurdum, hogy olyan emberek ülnek a Fidesz-frakcióban, akik verik a feleségüket, alkoholisták, mások zsebébe nyúlkálnak, ezek nagyon kínos dolgok, és esnek ki a csontvázak a szekrényből. Nem ártana rendet tenni” – mondta ugyanabban a műsorban Tóth Gy. László. A politológus úgy fogalmazott: „olyan intellektuális színvonalú emberek is kerülnek a Fideszben pozícióba, ami nonszensz. A trafikügy kapcsán egy helyi képviselő azzal érvelt, hogy az ő egyik családtagja népszerű szülész-nőgyógyász, miért ne járna neki öt trafik? Ha a Fideszben engedik, hogy ezek pártkarriert csináljanak, akkor a működési mechanizmusokban is komoly zavarok vannak”. Tóth Gy. és Pesty egyetértett: korrigálni kell a döntéseket, mert megengedhetetlen, hogy politikai pozícióban lévő személyek visszaéljenek a helyzeti előnyükkel.

Az nagy kérdés, hogy ezek a visszaélések csak a helyi kiskirályok számára megengedhetetlenek vagy a Fidesz egyik legerősebb emberének számító Lázár János számára is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!