„Állunk a lakásban, talpig mocsokban” - így kezdődik a friss Vasárnapi Hírekben munkatársunk, Kövesdi Péter riportja. - „Eldobált papír zsebkendők, két nyitott utazótáska, félbehagyott spagettikonzerv (ilyen is van?) és egy álmos szemű angol lány. „What are you doing here?” – kérdezi Györgyi. A lány nemigen érti. Most ébredt egy idegen városban, talán azt sem tudja, pontosan hol, mi pedig túl sokan vagyunk. Egész pontosan tizenketten. Az angol lány nem tudja, hogy azért jöttünk, hogy kitegyük a lakásból. Őt és mindenki mást.”

 
Illusztráció

A megdöbbentő történet egy tapasztalatlan lakástulajdonos – a cikkben a neve Györgyi – pimasz, helyzetükkel visszaélő lakásbérlőkkel vívott küzdelméről szól.

Egy ponton a rendőrséget is megpróbálják bevonni, mérsékelt eredménnyel: a hatóság nem tehet semmit – viszont tapasztalataik alapján tudnak tanácsot adni:
„A rendőrök nagyon kedvesek voltak, kijöttek, és mikor látták, hogy mi a helyzet, mondták, hogy ők nem tehetnek semmit. Ez nem bűnügy, ha vitánk van a bérlővel, tegyünk panaszt a bíróságon.” Azért egyikük félrevonta a megszeppent Györgyit, és a fülébe súgta, hogy ha őt kérdezi, felfogad néhány markos férfit, akik kiteszik a bérlőket. Máskülönben – így a rend derék őre – évekig járkálhat bíróságra.”

Ezek után szervezték meg az erődemonstrációt:
„Györgyi az egész történetet megírta, és kirakta a Facebookra. Hátha valakinek van jobb ötlete. Nem volt. A leghasználhatóbb tanács egy kollégától érkezett, neki volt egy unokatestvére, aki egy Pest megyei faluban él, és ismer egy családot, akik abból élnek, hogy erősek. (Munkatársunk fel is hívta a családfőt, a beszélgetés szövegét lapunkban közzétettük – a szerk.) Györgyi közölte, ő nem fog börtönbe kerülni, más megoldást kell találni. Mi lettünk a más megoldás. Tizenketten, Györgyi barátai. Mentünk erőt demonstrálni.”


A „Ki keres a lakásomban?” című írásban bemutatott megdöbbentő eset végkimenetelét a friss Vasárnapi Hírekben olvashatja. Háttéranyagainkból az is kiderül, egyáltalán nem egyedi esetről van szó.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál a következő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!