Nem elég okosnak lenni, ha a világ vezető diplomatája akar lenni az ember. A lenyűgöző életrajz és talpraesettség korántsem garantálja, hogy valakit meg is válasszanak. Sokkal inkább jó helyen és jókor kell születnie, hogy kinevezése egyik nagyhatalom szemét se szúrja.

  <h1>Legyen ön is ENSZ-főtitkár</h1>-
  <h1>Illusztráció</h1>-

Legyen ön is ENSZ-főtitkár

- – Kép 1/2

Az Egyesült Nemzetek Szervezete főtitkárt keres. A poszt 2017. január 1-jétől tölthető be. Rengeteget lehet a cég pénzén utazni, ám cserébe sok a stressz. A világ vezető diplomatájának vezető fizetés is jár: a most leköszönő Ban Ki Mun évente 230 ezer dollárt (mintegy 65 millió forintot) keresett.

Sajnálattal jelentjük, a pályázati szakasz már lezárult. A mostani vetélkedés viszont különleges, mert a történelem során az első, ahol az aspiránsok nyilvános meghallgatáson mutathatják meg, mennyire alkalmasak a posztra. A változtatásra azért volt szükség, mert egyre több kritika érte az ENSZ-t amiatt, hogy működése homályos, és továbbra is túlságosan hangsúlyosak a nagyhatalmi érdekek. Bár a többé-kevésbé nyílt verseny 12 politikus között zajlik, egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb győz majd.


Kemény követelmények

Magától értetődik, hogy valamit le kell tenni az asztalra annak, aki a világ legfontosabb nemzetközi szervezetét akarja irányítani. Az első elvárás a diplomáciai karrier. A most leköszönő Ban Ki Mun és két elődje is korábban külügyminiszter volt saját országában, és a következő ciklusért versengők között is 7-en töltötték be ezt a posztot. Ha valakinek nem lett volna lehetősége vagy éppen gyomra beszállni a hazai politikába, akkor sincs oka az aggodalomra, mert az ENSZ-karrier ugyanilyen tuti beugró. A jelenlegi aspiránsok között nem véletlenül találhatóak meg a Menekültügyi Főbiztosság, az UNESCO és az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) volt és jelenlegi vezetői is. Ugyanakkor fájó tény, hogy a diplomata-életrajz ennél az állásnál olyan, mint a földi halandóknál az angol felsőfok és a mesterdiploma. Nagy baj, ha nincs, de még semmit nem jelent, ha van.

Az ENSZ-nél mindig is nagy hangsúlyt fektettek a nemi egyenjogúságra, ami az alkalmazotti állományon meg is látszott, de a főtitkárok eddig – hogy, hogy nem – csak férfiak voltak. Ezért most sokan azt rebesgetik, mindenképp egy nőt kell topdiplomatának kinevezni. A matematikai esélyek elég jók: a jelentkezők között éppen 6 férfi és 6 nő van.


Matek a térképpel

Ezek alapján a UNDP-t 2009 óta irányító Helen Clark egykori ausztrál miniszterelnök nem véletlenül állapította meg magáról a májusi meghallgatáson, hogy „én vagyok a legjobb ember erre a pozícióra”. Van azonban még egy kritérium, ami a közösségi médiában is folyó kampányban csak „Helen néninek” (Auntie Helen) emlegetett politikusnak nem kedvez: az ország, ahonnan jött.

Az ENSZ Alapokmánya értelmében a főtitkárokat a különböző nagy földrajzi alakzatokból kell forgó rendszerben megválasztani. Bár javítja az esélyeket, hogy majdnem 2 milliárd ember eleve kiesik a megmérettetésből, mivel a Biztonsági Tanács (BT) állandó tagjai, vagyis az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína nem adhatnak főtitkárt.

Viszont mielőtt meghatódnánk attól, hogy az ENSZ-ben nemcsak a nemi, hanem a földrajzi egyensúlyra is figyelnek, jó, ha tudjuk: a II. világháborút követő évtizedekben valahogy rendre nyugateurópai került a szervezet élére. Az 1946 és 1952 között hivatalban lévő Trygve Lie norvég, 1961-ig szolgáló utódja, Dag Hammarskjöld pedig svéd volt. 11 évvel később pedig egy újabb régióbeli – az osztrák Kurt Waldheim – követte őket a poszton. 1961-től viszont a burmai U Thant vezette a nemzetközi szervezetet. 1982-től pedig már kínosan ügyeltek a földrajzi kiegyensúlyozottságra: Javier Perez de Cuellar perui, míg Boutros Boutros-Ghali egyiptomi volt, a dél-koreai Ban Ki Mun előtt hivatalban lévő Kofi Annan pedig ghánai.


Kelet-Európa csillaga

Ebből következik, hogy most Kelet-Európán van a sor, így nem véletlen, hogy Bulgária, Horvátország, Macedónia, Moldova, Montenegró, Szerbia, Szlovénia és Szlovákia egy-egy ismert és kiemelkedő önéletrajzot felmutató politikusa is ringbe szállt a főtitkárságért. Ráadásul van köztük két egykori külügyminiszter asszony is, a moldáv Natalia Gherman és a horvát Vesna Pucic, de jó esélyei lehetnének az UNESCO-vezérigazgatónőjének, a bolgár Irina Bokovának is.

A nagyhatalmi játszmák azonban nem ilyen egyszerűek. Az egyik legnagyobb befutónak tartott Bokovával például az USAnak van gondja, mivel Washington ellenkezésének dacára érte el, hogy Palesztinát is felvegyék 2011-ben a kulturális szervezet tagjai közé, ami kellemetlen volt az Izraellel szoros szövetségben álló Egyesült Államok számára. De más kelet-európai jelöltek – például Vuk Jeremic és Srgjam Kerim volt szerb és macedón külügyminiszterek – is szúrhatják az USA szemét, mivel olyan országból érkeznek, amely túlságosan oroszbarát.

A kelet-ukrajnai háború fényében viszont semmiképp nem akarna a három nyugati BT-tag Moszkvának kedvezni. Sőt egyes vélemények szerint mivel politikailag már nincs különbség a kontinens két fele között, az ENSZ-főtitkárok válogatásánál is egynek kellene a térséget venni.

Oroszországnak és az ilyen kérdésekben általában azonos véleményt képviselő Kínának is ugyanolyan vétójoga van, és szoktak is vele élni. Például 1952-ben azért mondott le Trygve Lie, mert előző évben a Szovjetuniót megkerülve választották újra, és nem bírta a nyomást. De hogy a közelebbi eseményt is idézzünk, 2007-ben Kína hathatós közbenjárása miatt nem lett Shashi Tharoor indiai diplomata az ENSZ-főtitkára.

Hogy mi lesz ebből? Nagyon úgy tűnik, hogy semleges kompromisszum. Múlt héten előzetes véleményfelmérő szavazást tartottak a BT-ben, amelynek eredményei a diplomaták minden igyekezete ellenére kiszivárgott: jelenleg António Guterres volt portugál miniszterelnök tűnik a legesélyesebbnek. Aki sem nem nő, sem nem kelet-európai. 

Kiszivárgott előzetes szavazási eredmények
1. António Guterres volt portugál miniszterelnök
2. Danilo Türk volt szlovén államfő
3. Irina Bokova, az UNESCO vezérigazgatója; Vuk Jeremic és Srgjam Kerim volt szerb és macedón külügyminiszterek (holtverseny)

 

A legenda szerint Winston Churchill brit miniszterelnök éppen a kádban ült 1942 elején, mikor Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök betört – pontosabban kerekes székén begurult – a fürdőszobájába azzal a halaszthatatlan hírrel, hogy homlokon csókolta a múzsa, és tudja, hogyan nevezzék el a háború lezárása után békét és biztonságot szavatoló nemzetközi szervezetet. Az amerikai és brit vezető eredetileg a „II. világháború szövetségesei” kifejezésben egyeztek meg, de Roosevelt „Egyesült Nemzetek” ötlete pillanatok alatt megnyerte Churchill tetszését, mivel az első verziót laposnak találta. Ráadásul a nagy irodalmi műveltségű miniszterelnöknek az is eszébe ötlött, hogy George Byron Childe Harold zarándokútja című verses regényében is szerepel az Egyesült Nemzetek kifejezés a waterloo-i csatában Napóleon ellen fellépő seregre utalva. Az idézetet – amint kilépett a kádból – meg is mutatta az elnöknek. 


 

A politikai korrektség szellemében kínos lehet bevallani, de az ENSZ-főtitkárok neve néha nagyon mulatságos. A listát minden kétséget kizáróan az a Boutros Boutros-Ghali vezeti, akinek dallamos neve annyira megihletett egy izlandi focicsapatot, hogy a klubot is az egyiptomi ENSZ-főtitkár után keresztelték el. Szorosan követi őt a sorban U Thant, akinek a valódi neve csak a második tag, mivel az „u” Mianmarban egy megtisztelő megszólítás. Kofi Annan sem panaszkodhat azért, hiszen őt a ghánai hagyományoknak megfelelően igazából Pénteknek hívják, mivel azon a napon született fiúknak előszeretettel adják a Kofi nevet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!