A friss Vasárnapi Hírekben olvasható egy páros interjú Békés Mártonnal, a Terror Háza kutatási igazgatójával és Böcskei Balázs politikai elemzővel, a Dinamó blog szerkesztőjével. Ki! címmel írtak könyvet Budapestről. Nagyon rossz véleményük van a város átalakulásáról, a divatos bulizónákról - és az élet jeleit egészen máshol fedezik fel.

 
 

Arra a kérdésre, hogy hol maradtak élhető terek, Békés Márton elmondja: a külvárosban,

"ami egy karnyújtásnyira van a Gozsdu-udvartól. Ferencváros és Józsefváros ugyanúgy külváros, mint Soroksár vagy Csepel, mert mindent annyira túlragyog a Belváros, hogy azt csak hegesztőszemüveggel lehet elviselni. Kelenföldön, Albertfalva-kitérőnél, ahol a madár se jár, van egy lángosos, amely megkapta Magyarország legjobb lángososa címét. Falára a letűnő munkásosztály melankóliáját őrző szövegek vannak kiírva. Ott ettem egy barátommal, amikor megjelent egy család, az anyuka „dél-magyarországi punk-közösség” feliratú pólóban volt. Aztán jöttek angolul nem beszélő görög szurkolók, majd befutott egy munkából hazasiető villamosvezető. És ilyenkor rájössz, hogy a külváros egy négyzetméterén több élet van, mint az egész bulinegyedben."

Böcskei Balázs megerősíti a belvárossal kapcsolatos lesújtó véleményt:

"Brandzóna. Egy várost az tesz várossá, hogy titkok, véletlenek vannak benne. Ám a Kazinczy utca vendégeiről mindent tudunk előre: Miképp szól vissza a pincérnek, milyen mondatokkal ismerkedik, milyen oldalakat lájkol."

 

A teljes, páros interjú, "Elment alóluk a város" címmel a friss Vasárnapi Hírekben olvasható. Lapunk április 11-én megjelent, és a nyitva tartó helyeken vasárnap is kapható.


"A hazai szellemi élet gyalázata, hogy esemény, ha két eltérő világnézetű ember együtt csinál valamit. - Egy korábbi interjúból lett a barátság, mostanra pedig a jobboldali kutató és a baloldali politológus közös könyve Budapestről. - Interjú Békés Mártonnal, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatójával és Böcskei Balázs politikai elemzővel."
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!