Sejtettük, hogy nem lesz egyszerű egy névtelennel beszélgetni. Végül is érthető: a múlt héten a rendőrség csapott le a magyar Anonymous hackercsoport egy tagjára, egy 16 éves dunaújvárosi fiúra. Állítólag négy, általa személyesen nem is ismert társával az elmúlt fél évben feltörte és politikai üzenettel látta el az Alkotmánybíróság, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal honlapját, akadozóvá tette a jobbik.hu elérhetőségét, valamint legutóbb augusztus 28-án a Közgép weboldalát tette elérhetetlenné – ez utóbbi ügyében indult a nyomozás. A rendőrség számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény miatt indított eljárást. Most, hogy gyanúsítottak lettek, szerettük volna megkérdezni, miért vállalták ezt a kockázatot. A hivatalos csatornák nem működtek, a jól ismert választ kaptuk mindenhol: a nyomozás érdekeire tekintettel… Nagy nehezen aztán találtunk valakit, aki ismert egy másik valakit, aki ismert egy olyan embert, aki már egyszer kapcsolatba került az Anonymous csoporttal. Megígértük, hogy – a szakmánk etikai szabályainak megfelelően – titokban tartjuk a személyét. Egy nappal később jelentkezett egy önmagát nem azonosító „valaki”, aki mindössze három információt adott: közölte az egy kattintással elérhető IRC-csatorna internetes címét, és megadott egy azonosítót valamint egy jelszót. (Az IRC-csatorna valós idejű kommunikációt lehetővé tevő protokoll, amely a népszerű üzenetküldőkkel – mint a Skype vagy az MSN – ellentétben nem meghívásos alapon működik, hanem szobákat vagy csatornákat lehet létrehozni, ahova bárki beléphet, így zárt közösségeknek is alkalmas kommunikációs eszköz.) Ekként jutottunk el a megadott chatszobába. Az Anonymous csoport tagjai névtelenül válaszoltak, majd azt kérték, onnan is lépjünk tovább, egy még titkosabb „privát” csatornára: ennél a csevegésnél már csak a riportalany és az újságíró pötyögte be a kérdéseket és a válaszokat. Így készült el az alábbi interjú.

VH: – Szervusztok, a Vasárnapi Hírektől kereslek benneteket és életemben még így nem kommunikáltam.

Anonymous: – Szia, majd belejössz.

VH: – A segítségeteket kérem, hogy szót válthassak a DoS-olókkal, mondjuk, a most lebukott 16 éves dunaújvárosi sráccal. (A DoS az egy célpont ellen egy gépről indított túlterheléses támadás rövidítése.)

Anonymous: – Ő már nincs a köreinkben.

VH: – Miért? Azt mondták, szabadlábon védekezhet. A többiek sem, akiket elkaptak?

Anonymous: – Szerinted?? :) Gondolom egyértelmű, hogy figyelik őket.

VH: – Szeretnénk tőlük megtudni a részleteket: hogyan festett a lebukás, a kihallgatás, elvitték-e a felszerelésüket? Egyáltalán: mit gondoltak, és mit gondolnak most? Mi lesz ebből?

Anonymous: – Mindenre megkaphatod a választ, persze, csak ami publikus :)

VH: – Ha valakivel élőszóban beszélhetnék, az lenne a nyerő…

Anonymous: – A személyes találkozó nem lehetséges, hisz akkor nem lenne anonym :) Folytassuk privát beszélgetésben, az egy fokkal titkosabb! […]

VH: – Jó helyen landoltam?

P5YCH0D3V1L: – Helló, igen!

VH: – Azokkal sem beszélhetek, akik már lelepleződtek és a rendőrségi közlemény szerint beismerő vallomást tettek?

P5YCH0D3V1L: – Sajnos személyes vagy telefonbeszélgetésre nincs lehetőség.

VH: – Hogyan buktak le ilyen gyorsan?

P5YCH0D3V1L: – Mi ugye bármilyen oldalt „leszedhetünk”, de Simicska oldalát nem, mert akkor egyből jön az NNI (Nemzeti Nyomozó Iroda). Az Ab (Alkotmánybíróság) holnapjára nem jött senki, de a Közgépre igen. Szóval az a 16 éves srác hibázott. Nyomokat hagyott. Őt elkapták és megtörték azonnal. Négy társát, akiket ismert, elárulta. Minket nem, mivel nem tudott rólunk semmit. Csak azokról beszélhetett, akikről tudott valamit.

VH: – Személyesen ismerte a társait? Hiszen arról volt szó, hogy nem…

P5YCH0D3V1L: – Nem is! Csak ismert neveket Facebookról és lakhelyet, ennyi elég is volt. Engem is elárult, de nem tudott rólam sokat, csak a chatnevemet és egy nevet, de a lakhelyet nem, azért vagyok még itt.

VH: – Hogyan zajlott a letartóztatás? Tettenérés volt? Mindent elvittek?

P5YCH0D3V1L: – Miután lelőttük a Közgép oldalát, másik nap a srác indult volna Olaszországba vissza, de addigra mentek érte a nyomozók, elkapták, elvitték a dolgait és őt is. Utána megtörték azonnal. Elmondott mindent, amit tudott. Szerencsére nem tudott sokat.

VH: – És a többiek?

P5YCH0D3V1L: – Őket is kihallgatták, elvitték a gépeiket, adathordozóikat stb. De ők nem árultak el neveket, csak beismerő vallomást tettek. Ami nagy hiba.

VH: – Most mi van velük?

P5YCH0D3V1L: – Meghúzzák magukat. Várnak, hogy kicsit csillapodjon a „helyzet”.

VH: – Mit mondtak arról, hogy mi vár rájuk? A lapunknak nyilatkozó jogász szerint legfeljebb 2 év…

P5YCH0D3V1L: – Nem fogják lecsukni őket, mivel „csak” DDoS támadásban [ezt egy célpont ellen több gépről indítják egyidejűleg – a szerk.] vettek részt. Más nyomokat nem találtak. Csak utána jöttek a kamu hírek, hogy a 16 éves volt a vezető, meg ilyenek… Nekünk nincs vezetőnk.

VH: – Mégis, mi lesz azokkal, aki lelepleződtek? Legális hackerkarrier vagy büntetés vár rájuk?

P5YCH0D3V1L: – Ez még a jövő titka.

VH: – Milyen alapon választottátok ki, mit támadtok?

P5YCH0D3V1L: – Közösen döntöttünk minden célpontról. Ártatlant soha nem bántottunk, csak azt, aki a legtöbbet árt mindenkinek.

VH: – Mi volt az „ártás” kulcsa? Politikainak tűnik a választásotok…

P5YCH0D3V1L: – Szóval az nem úgy van, hogy egy ember kitalálja, hogy ezt törjük fel vagy hogy ezt DDoS-oljuk meg, és akkor már támadunk is.

VH: – Hanem hogyan van?

P5YCH0D3V1L: – Közösen beszéljük át, ártatlan oldalakat soha nem bántunk. Vannak politikai, cég- és hatósági célpontok, és persze bankok.

VH: – Ha jól számolok, akkor az öt lebukott mellett te vagy a hatodik, és még talán lehettek néhányan. Nem túl nagy a magyar csapatotok…

P5YCH0D3V1L: – De napról napra egyre többen vagyunk, ez tény. Egyre többen veszik észre, hogy valami baj van az országban.

VH: – És ezen szerintetek változtat, ha megbénul vagy feliratokkal nevetségessé válik egy-egy weboldal, amit támadtatok?

P5YCH0D3V1L: – Nem, de legalább van, aki tiltakozik. Ha többen lennénk és erősebbek, akkor nagyon sokat tudnánk ártani, mondjuk bankok szerve reinek. Mostanában mindenhez kell internet. És mi jelen vagyunk a neten. Sok kellemetlenséget tudunk okozni.

VH: – A károkozás mértékétől függően azért már akár 3-10 év szabadságvesztés is járhat…

P5YCH0D3V1L: – Igen, tisztában vagyunk vele. De egy helyes célért mindent megteszünk. Nem lehet minket megállítani. Hiába visznek el egy embert, másik nap kettő lép a helyére. És az Anonymousnak nincs feje, amit le tudjanak vágni. Pont ezért nem lehet soha felszámolni. És egy meghirdetett akciónál jönnek sokan.

VH: – Van elképzelésetek arról, hogy mi lesz a következő célpont?

P5YCH0D3V1L: – Nem a Vasárnapi Hírek lesz az :) Most egy nemzetközi akciót szerveztünk, csak közbeszólt az NNI. De ami késik, az nem múlik. Cégek és bankok lesznek célpontban, „legális uzsorások”, akik hitelt adnak az embernek, holott tudják, hogy soha az életben nem tudja vissza fizetni, aztán elveszik a házát stb.

VH: – Ha nevedet, a nemedet nem is, de legalább az életkorodat elárulod?

P5YCH0D3V1L: – Huszonöt év. Vannak öregebbek, fiatalabbak is, bár a legfiatalabb az a 16 éves srác volt. Ha ő nem hibázott volna…

2003-ban kezdte meg működését Anonymous néven az a laza, decentralizált, mindenféle taglista, belépési nyilatkozat nélküli online csoportosulás, amelynek meghirdetett célja az internet szabadság védelme, a cenzúra minden formájának elutasítása a neten. Vannak köztük tapasztalt hackerek, többségükben ifjú nethívők, és persze ma már számtalan követőjük akad. Digitális Robin Hood, avagy anarchista kibergerilla, ahányan vannak, annyiféleképpen nevezik e névteleneket, akik Guy Fawkes, a 17. század eleji, felnégyelt zsoldos arcát „viselik” álarcként az Occupy-mozgalom tüntetésein is. Számos országban működnek „Anonymousok”, egymástól teljesen függetlenül. Móresre tanították a szcientológusokat, célpontjuk volt az FBI és a Pentagon, jó néhány ország különböző kormányhivatala és nagyvállalata (a Sony van akkora, mint a Közgép), de háborúba is léptek a WikiLeaks leleplező portál védelmében a Mastercard megbénításával.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!