Soros György visszaszólt. Hogy sok hónapnyi gyalázkodás után volt-e értelme/hozadéka felvenni a kormánykesztyűt, arról Krekó Péterrel, a Political Capital ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

 
Krekó Péter - Fotó: Draskovics Ádám

– Soros György ellenkampánya most testet adott az eddig „fantomszerű ellenségnek”. Nem a kormánykampány hatékonyságát javítja ez?

– Parafrazeáljuk József Attila híres sorait! Az, hogy „Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis! / Mért ne legyek tisztességes? Kiterítenek úgyis” most úgy hangzik: „Miért szóljak vissza? Úgyis összeesküvéselméleteket gyártanak rólam. Miért ne szóljak vissza? Úgyis összeesküvés-elméleteket gyártanak rólam”. A kérdés logikája meg is fordítható. Szerintem egyébként láthatatlan ellenféllel szemben könnyebb kampányolni. Nem vitás, a kormány most nyilván azt hangoztatja, hogy Soros színre lépése igazolja: minden igaz, amit eddig mondtak.

– Akkor mire alapozza, hogy egy látható „ellenféllel” nehezebb viaskodni?

– Mert sokkal egészségesebb kommunikációs helyzet az, amikor nem egy monológot hallunk, amire semmiféle reflexió nem érkezik, hanem az ellenoldal is elmondja a véleményét.

– Hatásos lehet ez a kormány által nagyrészt kisajátított médiatérben?

– Ellenkampánynak nem nevezném, ahhoz túl nagy az aránytalanság: Soros György sokkal kevesebb felületen érvelhet, illetve a kabinet milliárdokat fordít üzenete célba juttatására, amit az amerikai üzletember nem tesz. Nem is várhatjuk, hogy egyik pillanatról a másikra megváltozik a közvélemény. De így is fontos – különösen a Soros Györgyhöz kötött civilek szempontjából –, hogy elhangzanak az ellenérvek.

– Ha a kormány most ráerősít a kampányra, az nem válik előbb-utóbb kontraproduktívvá?

– Orbán Viktornak akkora médiabirodalma van, amiről Silvio Berlusconi is csak álmodhatott. A kormány ilyen nyomasztó médiafölénye mellett nyugodtan hangoztathat olyan üzeneteket, melyekre alapvetően nagyon sokan nem rezonálnának. Nagyon keveseknek jutott spontán módon eszébe, hogy Soros György a fő ellenség. De ha ezt nagyon sokat sulykolja a kormányzati kommunikáció, akkor működik: még a júniusi közvélemény-kutatásokban sem volt olyan rossz Soros György megítélése, most pedig drámai.

– Pedig számos politikai szakértő azt állítja: a Fidesz-táboron kívül más tömegek nem adnak hitelt a Soros-kampánynak.

– Lehet, hogy nem mindenható, lehet, hogy sokan legyintenek, de Orbán Viktornak nem is célja, hogy mindenki elhiggye a „Soros-vádakat”. Elég, ha az ő szavazói elhiszik – és az ellenoldal elbizonytalanodik. Ha Soros György elmondja az ellenérveit, akkor azok, akik alapvetően nem a Fidesz szavazói, legalább látják, hogy a kormány mondásainak van cáfolata.

– Azaz legalább annyi hozadéka lehet Soros színre lépésének, hogy a kabinet nem tud több embert meggyőzni?

– Csodákat nem lehet várni, de ez reális hatás lehet. Magyarországon ma – és ez egyedi jelenség az Európai Unióban – az álhírgyártás legfőbb fóruma a kormányzat és a kormány közeli média. Orgánumai kórusban mondanak teljesen alaptalan dolgokat, és ezzel nagyon nehéz versenyezni. Most azonban azoknak a szervezeteknek, amelyek pozitívnak tartják Soros György működését, illetve kapcsolatban vannak a Nyílt Társadalom Alapítvánnyal, végre vannak ellenérveik.

– És miért kellett erre ennyit várniuk? Miért csak most szólalt meg Soros György?

– Valószínűleg meg akarja tartani a pártpolitikától való három lépés távolságot. Az őt körülvevő, különböző politikai tevékenységgel vádolt szervezetek jelentős része pártpolitikai értelemben teljesen semleges, és ez nem fog változni. Soros György nem akar pártpolitikai szereplőnek tűnni. De világossá vált, hogy így is, úgy is annak láttatják, és most már nincs igazán érv amellett, hogy ne szóljon vissza.

 

Összefoglalónk a „Blöffkonzultációról” a november 25-i Vasárnapi Hírekben:
https://vasarnapihirek.hu/fokusz/bloffkonzultacio


Hadházy Ákossal szemben a hét végén pert helyezett kilátásba a Kormányzati Tájékoztatási Központ, az LMP társelnöke örömmel folytatná állításai bizonyítását, ezért úgy reagált: "Bár feljelentenének"
A részletek:    

http://nepszava.hu/cikk/1146480-nemzeti-konzultacio---szamhaboru-szamok-tenyek-nelkul

http://www.atv.hu/belfold/20171126-beperelik-hadhazyt-ismet-reagalt/hirkereso

http://www.sztarklikk.hu/kozelet/hadhazy-szeretne-ha-feljelentene-ot-a-kormany/331371/
 

 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!