A magyar kormányfő március 15-i beszéde nagy érdeklődést váltott ki külföldön. „Kettős játékot játszik Orbán Viktor?” – teszi fel a kérdést a La Libre Belgique.

 
Orbán Viktor beszéde újra felkavarta a világsajtót

A „Nemzeti büsz­­keség, mindenek előtt” címmel megjelent szombati cikkében a jobbközép belga napilap azt fejtegeti, hogy míg a magyar miniszterelnök José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének küldött levelében válaszolt az ország ellen indított három kötelezettségszegési eljárás miatti aggodalmakra, rá két napra éles hangon támadta az Európai Uniót, és „a rossz európai bürokratáktól Magyarországot megvédelmező hősként” állította be magát.

„Azok, akik az Európai Uniót a Szov­jet­unió­hoz hasonlítják, egyáltalán nem értik, mi az a demokrácia. Ugyanígy nem értik azoknak az embereknek a fontos szerepét sem, akik megvédték a demokráciát, és harcoltak érte” – mondta az Európai Bizottság szóvivője. Pia Ahrenkilde Hansen a Fi­­nan­cial Times (FT) újságírójának kérdésére válaszolt, amely azt firtatta, mi José Manuel Barroso, a testület elnökének véleménye Orbán Viktor beszédéről. A szópárbajt a gazdasági lap Brüsszel-blogja csak a „Brüsszel és Budapest között vívott háború” újabb összecsapásának minősítette, és kiemelte, hogy a magyar miniszterelnök a „szovjet apparatcsikokhoz és Habsburg imperialistákhoz hasonlította Barroso Bizottságát”. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője pénteken az MTI-vel közölte, hogy a Bizottság szóvivője (valamint a lap újságírója) félreértett valamit, mert ilyen kijelentés nem hangzott el március 15-én a Kossuth téren. Az FT nem kívánt parttalan vitába bonyolódni arról, hogy ki mit értett és hogyan, hanem teljes hosszúságában közölte a beszéd angol fordítását. Amelyből, az olyan részek, mint az 1848-as magyarság és a mostani helyzet párhuzamba állítása a „nem leszünk gyarmat!” visszatérő motívumával díszítve, vagy az, hogy „egyenlő elbánást követelünk, nem leszünk másodrendű polgárok”, másra engednek következtetni.

Ahogy az is, hogy „nincs szükségünk szamárvezetőre, és nem kérünk az idegenek kezünket irányítani akaró kéretlen segítségéből sem”, illetve „ismerve a kéretlen elvtársi segítség természetrajzát, azt felismerjük akkor is, ha nem váll-lapos egyenruhába, hanem jól szabott öltönybe bújik”.

Pedig kollégájától függetlenül a Guardian brit napilap újságírója – ahogy a La Libre Belgique munkatársa – is erre a következtetésre jutott: Orbán Viktor „egyértelmű párhuzamot vont Magyarország 1989-ig tartó szovjet uralma és az európai hatóság viselkedése között” – írták. A beszédet pedig úgy jellemezték, mint ami „a nacionalizmus és protekcionizmus mellett állt ki, és bűzlött a felsőbbrendűségi tudattól”.

A külpolitikával foglalkozó tekintélyes Foreign Policy egyik munkatársa, James Kirchnik „Magyarország pitbull miniszterelnöke” címmel írt hosszú elemzést a lap internetes oldalán. A „Hogyan lett Európa egyik legünnepeltebb antikommunistájából a kontinens rosszfiúja” alcímmel megjelentett írás arra is kitér, hogy a Fidesz kizárólag Orbánra épül, és azt a pletykát említi, miszerint a miniszterelnök széfjében ott lapul minden képviselő lemondólevele, amire szükség esetén csak a dátumot kell ráírni. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!