Ausztráliában hatalmas érdeklődéssel várják George Pell bíboros szerdán kezdődő büntetőperét. A 76 éves főpap a katolikus egyház legmagasabb beosztású tisztségviselője, akit pedofíliával vádolnak.

 
George Pell bíboros

A Vatikán gazdasági főnöke, Melbourne és Sydney korábbi érseke ártatlannak vallja magát. Úgy reagált a vádemelés hírére, hogy „kíméletlen karaktergyilkosság áldozata”, a szexuális zaklatást pedig visszataszítónak nevezte. A vádirat részletei (az áldozatok száma, neme, életkora) egyelőre nem nyilvánosak, Victoria szövetségi állam rendőrségétől annyit tudni, hogy a feltételezett bűncselekmények „többrendbeliek és több személy sérelmére követték el őket”.

A melbourne-i bíróság szóvivője előre közölte: nem kivételeznek az idős főpappal. Ahogy a többi szabadlábon védekező vádlottnak, neki is sorba kell állnia az épület bejáratánál, ruházatát átvizsgálhatják – de ami ennél fontosabb, a tárgyalóteremben szemtől szembe kerül egykori áldozataival.

Pell neve már egy ideje szerepel az ausztrál egyházat megrendítő pedofilbotrányban, de eddig „csak” azért, mert érsekként segített eltussolni a molesztálások ügyét, parókiáról parókiára helyezgetve át a gyanúba keveredett papokat. A sértettek száját kisebb összegű kártérítéssel igyekeztek befogni, anélkül, hogy az egyház nyilvánosan elismerte volna a történteket.

Az ügyet vizsgáló kormányzati különbizottság háromszor is meghallgatta Pellt, legutóbb tavaly – Rómából, videón, mert orvosi tanácsra hivatkozva nem utazott haza. A főpap elismerte, hogy „óriási hibákat” követett el, mert nem hitt az áldozatoknak, nem lépett fel keményen a vétkesek ellen. Bocsánatot kért az áldozatoktól és családjuktól. Arról még nem Különösen kínos az ügy Ferenc pápának, aki zéró toleranciát hirdetett a pedofil papokkal szemben. Az egyházfő ugyanis maga választotta ki Pellt rendkívül befolyásos prefektusi posztjára, a Vatikán gazdasági titkárságának élére, sőt kinevezte kilenctagú bíborosi tanácsának tagjává is – a konzervatív ausztrál főpapot a pápa bizalmasaként tartották számon.

A pedofília elleni fellépés sem hozta meg a remélt áttörést a katolikus egyházban. Nem jutott sokra az a bizottság sem, amit a pápa hozott létre külön e célra. Az egyik tag, Marie Collins, aki gyerekként maga is zaklatás áldozata volt, csalódottan hagyta ott a testületet márciusban. A pápa jóhiszeműségét nem vonta kétségbe, viszont szégyenletesnek nevezte, hogy a Vatikán mennyire nem működött együtt az igazság feltárásában. A bizottság három év alatt egyetlen vétkest sem nevezett meg.

Emiliano Fittipaldi olasz újságíró, aki könyvet írt a zaklatásokról, úgy látja: „A pedofília elleni harc nem prioritás Ferenc pápának”.

Mégis jelentős az előrelépés, bizonygatják az egyházfő támogatói. Példaként említik a szintén pedofilbotrányba keveredett Bernard Law-t, Boston érsekét, akit II. János Pál idejében a Vatikánba menekítettek, hogy ne ítélkezhessen felette az amerikai igazságszolgáltatás – azóta is ott éldegél, 85 évesen. Ezzel szemben Ferenc pápa „ideiglenes távozást engedélyezett” a római kúriáról George Pellnek. Neki felelnie kell a súlyos vádakra, méghozzá szülőhazájában, világi bíróság előtt, sőt ügyvédeit saját zsebből fizeti, mert az egyház nem állja a védelem költségeit.
 


Bár erős késéssel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, az általa alapított hírportál, a Magyar Kurír főszerkesztőjének írásával reagált Bayer Zsolt szavaira. Kuzmányi István ebben a többi között azt írja: „Abban a mocsárban, ahonnan az említett, gondolatnak nem nevezhető szavak felbugyognak, nem kíváncsiak az érvek mentén következetesen megfogalmazott véleményekre. Mert itt nem nemes vitáról van szó, nem is tudatlanságból fakadó téves véleménnyel állunk szemben, hanem egyfajta profán „kinyilatkoztatással”, szándékos és célirányos hangulatkeltéssel(...).”4444 esetet tartanak nyilván a 1950–2009 közötti időszakból, amikor katolikus templomban vagy más egyházi intézményben zaklattak gyerekeket Ausztráliában. A papok 7 százalékát gyanúsították pedofíliával. Az áldozatok átlagéletkora a lányoknál 10,5 év, a fiúknál 11,6 év. Negyvennél is több öngyilkosságot hoznak összefüggésbe a botránnyal.


"Rád zúdítom haragomat, elítéllek úgy, ahogy megérdemled, megbüntetlek minden utálatos tettedért. Nem szánakozom rajtad, és nem leszek könyörületes, hanem megbüntetlek, ahogy érdemled: utálatos tetteid következménye utolér."
(Ezékiel 7, 3–4.)
A próféta bibliai szavait kommentelők osztják a neten a per előtt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!