A Fidesz már azon gondolkodik, melyik új, előresütött kommunikációs húspogácsáját kapja elő a mélyhűtőből.
- A 2015-ös év legnagyobb vesztese a rossz ütemérzékkel cukiskodó Jobbik.
- A baloldal jobban tenné, ha konkrét ügyekbe állna bele – interjú Pulai Andrással,
a Publicus Intézet ügyvezető igazgatójával.

  <h1>Pulai András - Fotó: Ferenczy Dávid</h1>-
  <h1>Ha most vasárnap országgyűlési választások lennének, ön melyik pártra adná szavazatát? - az összes megkérdezett körében - 2015. decemberi felmérés</h1>-

Pulai András - Fotó: Ferenczy Dávid

- – Kép 1/2

– A lapunk megbízásából készült pártpreferencia-kutatásaik konzekvensen brutálisan magasnak mutatják a bizonytalanok táborát…

– Volt ez nagyobb is, amikor nyáron a Fidesz népszerűsége mélypontra került, akkor 48 százalék volt, most 44. De nincs is választási helyzet, pont a ciklus közepén vagyunk.

– Mégis mintegy 3,5 millió „passzív” emberről beszélünk. Mekkora az érdemi „szavazói tartalék”?

– Közülük 1,5-2 milliót szinte képtelenség elrángatni az urnákhoz, azaz a politikusok a másik 1,5-2 millió embernek udvarolhatnak eséllyel.

– Mennyire kellenek a bizonytalanok egy párt népszerűségének megállapításához, hiszen a politikai formációk inkább arra hivatkoznak: mennyire szeretik őket a biztos szavazók között.

– Ez csak politikai kommunikáció.

– Önfényezés?

– Hát, nem a valós támogatottságról szól, az biztos. A biztos pártválasztók körében mért népszerűség csak a választások előtti 3-4 hónapban mérvadó, a ciklus közepén, a karácsonyi bejglimámorban kizárólag a teljes népesség „szeretete” számít.

– Csakhogy ez a szeretet azért elég ellentmondásos. Hiszen a kormány munkájával a népesség majdnem kétharmada elégedetlen, azaz matematikailag a Fidesz-szavazók egyharmadának is tele van a hócipője a kabinettel.

– Tele bizony.

– Akkor öt év kormányzás után mégis miért hűségesek a Fideszhez?

– Vannak elkötelezett szavazók, akiknek a legrosszabb Fidesz-kormány sem tud olyan rossz lenni, hogy a legjobb baloldali kormányt megválasszák. Elégedetlenek, de ezt a kormányt tartják a legkisebb rossznak és soha nem szavaznak át a demokratikus ellenzékre, mert szívükben-lelkükben konzervatívok, antikommunisták – gyakorta családi sérelmek miatt.

– Úgy érti: csinálhat bármit a kabinet?

– Ha a tábor egy része el is kopik, a Fidesznek mindig lesz 18-20 százaléknyi szavazója.

– Ha balra nem is, de jobbra miért nem tör ki az elégedetlenség – miért nem áramlanak már a fideszesek a Jobbikhoz?

– Az idei év nagy nyertese és vesztese is a Jobbik. A párt tavasszal 16-17 százalékos népszerűséggel csúcsra járt, mára azonban 12 százalékra olvadt, azaz elvesztett 300-350 ezer embert.

– Pusztán a bevándorlókerítés megépítése miatt?

– Nem csak emiatt. A kerítéstörténet már február óta pörög, a Jobbik pedig – áprilistól nyárig – együtt esett a Fidesszel. Egyrészt a Jobbik rossz ütemérzékkel kezdett el néppártosodni és cukiskodni: pont akkor vett vissza a kemény, radikális hangjából, amikor megjelent a rendpárti politika iránti igény. Másrészt megjelent egy felfokozott elvárás a Jobbikkal szemben, aminek a párt képtelen volt megfelelni. Az erőt, a hatalmat kereső emberek átmozdultak a Fideszhez.

– Februárban egy gazdasági történetet épített a Fidesz: idejönnek a bevándorlók, elveszik a munkát. Nyáron egy külpolitikai, szimbolikus elemekkel operáló menekültsztorit kalapált össze. Miért nem működött egy, a mindennapokat érintő fenyegetés és miért működik egy blöff ?

– Mert beért hosszú hónapok munkája és a szimbólumok értelmet nyertek. Nem véletlenül: a Fidesz mintegy 100-150 milliárd forintot fordított az üzenetei „átnyomására”, kezdve a plakátkampánytól, a „nemzeti konzultációkon” át a királyi média működtetésére költött pénzekig bezárólag.

– Nem veszélyes egyetlen toposzra feltenni a kormánypárt sikerét – különös tekintettel arra, hogy az utóbbi hónapban a kormánnyal szembeni elégedetlenség mintegy 4 százalékkal nőtt, és bizony az új morgolódók fideszesek.

– Tény, hogy a Fidesznek egy nagy témája van, de emellett párhuzamosan megmér és megépít más ügyeket. Például csak az utóbbi évben volt halálbüntetésés drogtesztkampány. A Fidesz mindig próbálkozik, addig, amíg meg nem találja a jolly jokert. Így volt ez a rezsiharccal is. 2012-ben az ellenzék és a Fidesz támogatása kiegyenlítődött, akkor a Fidesz kirántotta a kommunikációs kalapból a rezsiharcot, és el is húzott. Szóval, amikor megvan a tuti téma, akkor azt a kormánypárt nem zavarja meg más ügyekkel, de a szakmában azt hallani, hogy tucatnyi témára mér havonta négyszer-ötször a hatalom. Ezeket előkészíti, ahogy a gyorsétteremben is elősütik a húst, és ha a menekültügy kifullad, akkor csak ki kell kapni a fagyasztóból – így máris fel lehet tálalni az újabb kommunikációs menüt.

– És a kérdés azon részére, hogy miért lett hirtelen 4 százaléknyi fideszes elégedetlen, mi a válasz?

– Az, hogy mindig a frissen szerzett szavazókat a legkönnyebb elveszíteni.

– Úgy érti, a bizonytalanoktól vagy a Jobbiktól beszipkázott fideszesek ábrándultak ki?

– Inkább a bizonytalanoktól. Ugyanis kevés az olyan szavazó, aki tegnap jobbikos volt, ma pedig fideszes – aki pártot vált, az általában átzsilipel a bizonytalanokhoz, aztán pár hónap múlva választ új politikai formációt. Azaz a Fidesz most a Jobbiktól induló bizonytalanokat veszítheti el, illetve azokat a bizonytalanná avanzsált fideszeseket, akik időközben újra megtértek az „anyapárthoz”. Emlékeztetőül: a Fidesz 2014-ben volt a csúcson, aztán 1 milliót veszített – ebből eddig 400 ezret csalogatott vissza, leginkább a menekültüggyel.

– Ez határozza meg a jövő évet is?

– Egy ideig még biztosan pörög, bár – szavazatmaximáló hatását tekintve már lecsengőben van. Ezt mutatja, hogy a Fidesz-szavazók körében erősödik a kormánnyal szembeni elégedetlenség. Biztos, hogy ezt a Fidesz is méri, és már azon gondolkozik, melyik előresütött húspogácsáját melegítse és tálalja fel.

– Úgy tűnik, a család lehet az új ügy, lásd Kövér László megjegyzése a gyermekszülésről, mint a női önkiteljesítés egyetlen üdvözítő útjáról.

– Valószínű, hogy az lesz a következő „Szent Grál”-kísérlet. Biztos, hogy körbemérte a magyar többségi családdefiníciót, és azt fogja – saját paneljeihez illesztve – sulykolni vagy fél éven át. Aztán kiderül, sikerült-e átnyomni az üzenetet.

– De ha „körbemérte” a témát, az azt jelenti, hogy a nők családképe is a Fideszéhez igazodik – különben nem kockáztatna egy országban, ahol több a nő választó, mint a férfi.

– A Fidesz a legférfiasabb párt, arányaiban a kormánypárt táborában kevesebb a női szavazó, mint a baloldali pártoknál, sőt a Jobbik is több női támogatóval büszkélkedhet. De az tény, hogy a Fidesz családképe áll legközelebb a magyar valósághoz – a társadalmi nyomás miatt még az elvált nők többsége is ugyanúgy határozza meg a családot, miként a Fidesz.

– Az ellenzék népszerűsége egész évben nem moccant érdemben az önök méréseiben, az MSZP például 10 százalékon áll…

– Kérlelhetetlenül. Bár mi pont a menekültválság közepén látni véltünk egy minimális mozgást. Akkor, amikor az ellenzék egységesen azt kommunikálta: szolidárisnak, empatikusnak kell lenni a menekülteknek. Nyár közepén – ugyan hibahatáron belül, de stabilan – mintegy 100- 150 ezer ember ment a baloldali pártokhoz. Mindezt azért, mert a baloldal menekültekkel kapcsolatos álláspontjának háromszor nagyobb támogatottsága volt, mint az összes balpártnak együttesen. Aztán pár hónap múltán el is veszítették a támogatóikat, amikor összefeszült a DK és az MSZP, illetve a szocialistáknál is repedt az egység. Ez a megingás el is üldözte a frissen megszerzett, még bizonytalankodó szavazókat.

– Magyarán az ellenzék akkor lehet sikeres, ha nem ideológiára hivatkozik, hanem konkrét ügyekbe áll bele egységesen?

– Akkor lenne esélye kitörni, ha olyan ügyekbe áll bele konzekvensen, amiknek nagyobb a társadalmi támogatottsága, mint maguknak a baloldali pártoknak – és meg tudja magát különböztetni a Fidesztől.Befulladt a Fidesz – a kormánypárt hónapok óta nem képes áttörni a 25 százalékos növekedési plafont, miközben ismét nő a kormánnyal szembeni elégedetlenség
, azaz a jelek szerint megdöglött Orbán Viktor menekültügyi lova. Pedig jól húzott a kormány migránskampánya, nemcsak megállította a Fidesz népszerűségvesztését, de a menekültekkel riogató kommunikáció egy picit vissza is építette a kormánypárt támogatottságát, igaz, még így is 600 ezerrel kevesebben szeretik, mint 2014 tavaszán. Persze lehet, hogy csak az ünnepek miatt szunnyadnak a politikai érzelmek, de az összes ellenzéki párt népszerűsége is befagyott decemberre. Az év tanúsága viszont az, hogy a baloldal nem okolhatja semmiért a „karácsonyi érdektelenséget”, pártjainak kedveltsége szinte egész évben meg sem moccant. Egyedül a Jobbik veselkedett neki a támogatásszerzésnek tavasszal, de népszerűségnövelési kísérlete őszre zsákutcába jutott.

A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2015. december 2–5. között.
A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1000 fő került.
A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,1 százalékpont.


Pulai András
Európa-tanulmányokat végzett és nemzetközi kapcsolatokat tanult Magyarországon, Ausztriában és Londonban. Korábban több – hazai és külföldi – kutató és kormányzati intézményben dolgozott mint kutató, elemző. Jelenleg a Publicus az egyetlen, rendszeres havi pártpreferenciakutatásokat végző – a kormánytól független – intézet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!