Életükben először maradtak fent Sevnica lakói, hogy éjszaka élőben követhessék az amerikai elnökválasztás eredményét. A szlovén kisvárosban kézenfekvő ok miatt nőtt meg hirtelen az érdeklődés a külpolitikai események iránt: innen származik Donald Trump felesége, Melania. Pontosabban Melanija, mivel a sevnicaiak továbbra is ragaszkodnak a név eredeti kiejtéshez.

 
 


Bár a leendő first lady nem itt született 1970-ben, Sevnicában nőtt fel, és számos nyilatkozatában emlegette fel az Alsó-Száva szépséges völgyében töltött gyerekkorát. Ami egy panellakásban zajlott egész pontosan.

Az asszony Wikipédia-oldalán már autókereskedőként és dizájnerként tüntetik fel a szülőket, de a valóság az, hogy az 1970–80-as években mindketten a Jutrjanka gyerekruhagyárban dolgoztak. Az anya szabásminta-rajzolóként tevékenykedett, az apa pedig a gyárigazgatók sofőrjeként. Azt viszont sehol nem tagadják el, hogy Viktor Knav a kommunista pártnak is tagja volt. Ahogy kellett, teszik hozzá a világnak ezen a felén.

A párttagkönyv pedig különös bájt kölcsönöz a first lady családjának az amerikaiak szemében, akik odavannak a sikersztorikért. A sofőr egyébként tényleg valódi selfmade man lehetett, ugyanis már az 1970-es években úgy ismerték, mint azt az embert, aki mindenféle luxuscikkeket és autóalkatrészeket be tud szerezni okosba’. Így sikerült is 1980-ra vagy 1984-re (a források eltérő dátumot emlegetnek) kertes házba költözni, majd valóban beindítani az autókereskedést.

Sevnica polgármestere úgy érzi most, a sikerből nekik is kijut, és hamarosan fellendül a turizmus a kisvárosban, ugyanis Melanija first ladyvé avanzsálásával Sevnica és Szlovénia is felkerülnek a világtérképre.

Egy helyi zenekar ódát is írt Melanija tiszteletére, aki „Sevnicából egyenesen a világ tetejére jutott, mert megtalálta a megfelelő férjet”. A dal folytatásában aztán azon sajnálkoznak, hogy milyen nagy tragédia a város számára, hogy Melanija olyan korán elhagyta őket. Ami igaz is, az általános iskola után Ljubljanában folytatta a tanulmányait egy textilipari szakközépben (ami a hivatalos kánonban már divattervező-iskolaként van feltüntetve). Innen sikerült bejutnia a Ljubljanai Egyetemre, amit egy év után feladott külföldi modellkarrierje érdekében.

De ezt is Sevnicának köszönheti, ugyanis a Jutrjanka-gyár minden évszakban divatbemutatókat szervezett, ahova a kislányként is feltűnően szép Melaniját már ötévesen felkérték. A városi legenda szerint egyszer még Belgrádba is elmehettek a Hotel Jugoslavijában szervezett bemutatóra, ami Melanija és a többi sevnicai kislány számára maga volt a paradicsom.

Melanija kellőképpen hálás is a városnak. 2006-ban, fia születése után jelentős összeggel támogatta a sevnicai kórházat.

Ugyanakkor Trumpot nem nyűgözte le a szlovén táj szépsége. Állítólag csak egyszer járt Sevnicában: magángéppel érkezett, két órát töltött Knav-házban, majd távozott is.

Így nem kevés irónia van Miro Cerar miniszterelnök közleményében, melyben gratulál Trumpnak és a first ladynek, majd hozzáteszi: „Biztos vagyok benne, hogy a frissen megválasztott elnök máris rengeteget tud Szlovéniáról.”
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!