Későn ébredtek a republikánus elnökjelölt-aspiránsok: Donald Trump menetelése lassan megállíthatatlanná válik.

 
Donald Trump - Fotó: Jim Watson, AFP/Europress

Múlt héten kedden a Nevadában tartott előválasztáson is az idegengyűlölő milliárdos győzött: hihetetlen népszerűségét jelzi, hogy az eddig megrendezett négy jelölőgyűlésből hármat el tudott vinni. Ennél is hihetetlenebb fejlemény, hogy március 1-jén újabb 11 államban mérkőzhet meg az ellenfeleivel, és a közvélemény-kutatások szerint 10-ben nyerésre is áll. Így a republikánus elnökjelöltek csütörtöki tévévitájában egyre szánalmasabbnak tűnt, ahogy Marco Rubio azt rótta fel Trumpnak, hogyha nem örökölt volna 200 millió dollárt, akkor most is csak órákat árulna Manhattanben. Trumpnak eddig sem kellett a szomszédba menni egy kis önbizalomért, így nyugodtan vágott vissza azzal, hogy „én emberek tízezreinek adtam munkát, te meg senkinek sem”.

Trump varázsát éppen ez az elitellenessége adja: sokan éppen azért szavaznak rá, mert tudják, a Republikánus Pártnak mennyire derogál Trump vállalhatatlan stílusa. De egyre inkább úgy tűnik, túl sokáig mérlegeltek és bíztak a csodában ahhoz, hogy egységesen fellépjenek ellene. A tétlenség mellett állítólag anyagi megfontolások is állnak, a mecénások becslései szerint tízmilliárdokban lehetne csak mérni egy Trump elleni lejáratókampány költségeit.

Ez viszont jó hír a demokratáknak, ugyanis a legfrissebb felmérések szerint a végső megmérettetésen a párt mindkét jelöltje, Hillary Clinton és Bernie Sanders is diadalmaskodna Trump felett.

Szuperkedden a demokraták is 11 államban tartanak előválasztásokat (vannak átfedések, de nem pontosan ugyanott, mint a republikánusok), amelyből 7-8 helyen Clinton lehet a befutó, de kettejük vetélkedésének még bármilyen kimenetele lehet.

Mindkét párt júliusra ígéri, hogy bejelentik a hivatalos jelöltet, de a végleges eredményt már májusra sejteni lehet majd.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!