Miközben minden nap újabb nevekkel gazdagodik a Fidesz-közeli trafiknyertesek listája, a vesztes trafikosok nem tudják, mi lesz velük.

 
Nem elég, hogy hosszú évek óta a szakmában dolgozók helyett csókosok és politikusrokonok arattak a dohányboltpályázatokon, de az újdonsült nyertesek egy része nem is akar dolgozni a leendő trafikjában – írta a Blikk. A lapnak több pórul járt trafikos is arról számolt be, hogy a pályázati nyertesek megbízottjai ajánlatokat tettek: a vesztes trafikos megtarthatja a boltját a forgalom bizonyos százalékáért cserébe. Vagyis munka nélkül jutnának havonta akár milliós jövedelemhez is. (Kállai Márton felvétele)

Pontosan 41 éve áll a budakalászi főút mellett a Harcsa család trafikja. Cigaretta, csoki, újság, lottó, üdítő, lufidekoráció – több minden van itt, mint ami nincs. Kell, hogy az üzlet fenntartsa magát.

„1972-ben nyitottunk, édesség, papíráru mellett lottót és persze dohányt árultunk. A lottó volt 3,30, a Munkás 2,80, a Románc talán 4,50… Ez volt a hőskorszak” – meséli Harcsa Ágnes, akinek nemcsak az élete, de a megélhetése is ez a kis trafik. Gyermekparalízis miatt ugyanis megbénult, ma is csak két bottal tud járni. Szülei találták ki: nyissanak Áginak egy kis boltot, az majd biztos megélhetést ad. „Nagyszüleink jöttek még Kalászra, 1921-ben, vissza Amerikából. Megvették ezt a házat, az utcafronton nyitották nagymamánknak azt a két üzletrészt, ott a maguk termesztette zöldséget-gyümölcsöt árulta. Egészen az ’50-es évekig, amikor is az iparszövetkezet tette rá a kezét a boltra. Kötelező volt kiadni, így hát előbb fodrászat lett, majd suszterek vették át a bérletet. Aztán persze mind rosszabbul ment a bolt, végül mindegyik elment, és hát Ági állapotára tekintettel is visszaadták nekünk a helyiségeket” – folytatja Ágnes bátyja, Lajos, aki kezdetektől segítette húgát, idővel pedig saját lányának is ideképzelte a jövőt. Bori szintén mozgássérült. Oxigénhiánnyal született, két botja nélkül járásképtelen. „Egyetemista, történelem szakra jár, néha segít a trafikba, de később nemigen bízhatunk benne, hogy bárhol munkát találna majd. Kezdetben Ági sem kedvelte a trafikot, de később beleszeretett. Borinak is jövőt jelentene, jelenthetett volna legalábbis” – komorul el Lajos. A pályázaton három személy nevében indultak, Ágnes, Bori és egy harmadik fiatalember nevezett, ő bérli most a helyiséget, ahol az egyre fáradékonyabb Ágnes már csak 4 órában dolgozik. Csakhogy nem nyertek. Indoklás nem volt, pedig hiába számolják a pontokat, nem találják, hol veszíthettek a maximális 60-ból. Nem értik: ki más lehetne épp a pályázat célcsoportja?

„Én már akkor nem értettem, miért jelentkeztek tömegek erre a pályázatra, hiszen a 3,5-4 százalékos árréssel semmire sem mennének. Ma úgy a forgalom 40 százaléka a dohány, mi hetente 600-700 doboz cigit adunk el, abból 17-18 ezer forint jön be, vagyis leginkább a vevőket hozza be. A lottóforgalom hetente egymillió forint, ami olyan 50-60 ezres bevételt jelent, míg a többiből összesen 10 ezer marad, na de ebből sok költséget kell kigazdálkodnunk” – számolgat Ágnes, aki végül rájött a tömeges pályázat okára is, amikor a 3,5-ből hirtelen 10, majd 12 százalékos árrés lett. Harcsáék most nem tudják, mi lesz. Abban biztosak, hogy amint nincs dohánytermék, az Ági trafik forgalma jó, ha 40 százalékon marad, ez pedig a túléléshez nem elég. Kalászon egyébként hatan nyertek. Harcsáék csak egyvalakit ismernek, aki korábban egyáltalán dohányterméket árult, de trafikos egyikük sem volt.

Lázár János pénteki bejelentésére, miszerint azon régi trafikosoknak, akik nem árulhatnak cigarettát, felajánlják a pályázatok újraértékelését, Harcsáék azt válaszolják: őket csak az kárpótolja, ha megkapják a koncessziót.

Óbudán sem értik a történteket. A szintén vesztes Kati 19 éve „trafikozik”, és ő is megérezte a válságot. Meséli: a cigaretta egymilliós forgalma után jó, ha 35 ezer forint marad. Elad 1200 doboz cigit egy hónapban, vagyis a teljes forgalom döntő része ez, amiből viszont eddig alig-alig jött be valami. A vevő viszont igen, így a nagyobb árrés miatt az üdítő, szendvics, édesség a félmilliós forgalomból 30-40 ezret hoz a konyhára. Az aprócska trafikban ma már van olyan nap, hogy csak 27 ezer forint a teljes forgalom. Nem érti, miért veszik még ezt is el tőle, tőlük.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!