Boldogok azok az egyetemisták, akik már most tudják, hol fognak lakni az őszi szemeszterben. Bár a július 26-i felsőoktatási ponthatárok kihirdetéséig rejtély, kit hova vettek fel, az albérlet- és a lakáspiac – mint minden ősszel – ismét felpörög. Érdemes sietni, mert a jobb lakások hamar elkelnek, a megfizethetőségről már nem is beszélve. Mondani sem kell, a leggyorsabban az egyetemek és főiskolák környékén „fogynak” az albérletek.

 
Illusztráció: Üveges Zsolt

Amúgy sem egyszerű viszonylag olcsó lakást találni a fővárosban és a nagyobb vidéki (főleg egyetemi) városokban, a felsőoktatási félév kezdetével ezek az árak még magasabbra kúsznak.

Tavalyhoz képest 5–20 százalékkal nőttek az albérletárak, ami természetesen a különböző régiókban eltérő növekedést jelent – derül ki az Otthon Centrum kutatásából. Sőt Budapesten akad olyan kerület, ahol még ennél is nagyobb mértékben növekedett a lakásokért elkért összeg. Érdekes módon a külső és ennélfogva olcsóbb kerületekben volt a legnagyobb a drágulás, ezeken a részeken akár 30-40 százalékkal is emelkedtek az árak. De az előző évhez képest drágábban lehet lakást bérelni Miskolcon és Sopronban is. Az amúgy is drágább részeken pedig, például a főváros V. és VI. kerületében, Pécsett, Szegeden és Győrben nem emelkedtek számottevően a bérleti díjak.

És hogy mennyi is az annyi? A fővárosban a leginkább keresett lakások – a 60–70 négyzetméteres ingatlanok – bérleti díja átlagosan 140 ezer forintba kerül. Az egyik legdrágább a II. kerület, ahol akár havi 200 ezer (vagy több) forintot is elkérhetnek egy 60 négyzetméteres lakásért.

A vidéki városok közül Nyíregyházán, Miskolcon, Pécsett havi 60–70 ezer forintért lehet lakáshoz jutni, Debrecenben viszont már megugrik az összeg, akár 90 ezer forint is lehet az ingatlanok bérlése (a keresett lakásméret átlagosan itt is 60 négyzetméter).

A legjobb megoldás az lehet, ha a leendő egyetemisták összefognak és többen bérelnek egy lakást, így megoszlanak a költségek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!