„Szűz Mária, szabadíts meg minket Putyintól” – énekelte a Pussy Riot női punkegyüttes február végén a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban, amiért a formáció három tagját pénteken két év munkatáborban letöltendő büntetésre ítélte a moszkvai bíróság.

 
Az elítélt punkokkal szolidáris tüntetők

Az indoklás szerint az énekesnők, akik színes símaszkokban és lengén öltözve, az oltár előtt adták elő obszcén kifejezéssel tarkított performanszukat, „durván aláásták a társadalmi rendet” és istenkáromlást követtek el.

Az ügyben egyébként a város egyik leghírhedtebb bírója, Marina Szirova járt el, aki arról ismert, hogy az általa tárgyalt perek 92 százalékában úgy hozott döntést, hogy meg sem hallgatta a védőügyvédek érveit. Így a három zenész még szerencsésnek is mondhatja magát, mert az ügyész által javasolt három évet a bíró kettőre mérsékelte. Ennek ellenére az orosz liberális ellenzékiek és a nemzetközi jogvédő szervezetek szerint az eljárás a sztálini idők koncepciós pereire hasonlít, és ha a punkok valóban szentségtörést is követtek el a székesegyházban, az nem Istent, hanem Vlagyimir Putyint sértette. „Az egész országot megfosztották a szabadságától” – jelentette ki Nagyezsda Tolokonnyikova, az együttes egyik tagja az ítélethirdetés után, aki azt is elmondta ügyvédjén keresztül, hogy nem sajnálja, hogy börtönbe kell mennie, viszont „politikailag dühös”.

Korábban az énekesek szabadon engedéséért olyan hírességek is szót emeltek, mint Madonna, vagy Paul McCartney, hiába. Az Európai Unió külügyi főképviselője, Catherine Ashton és az európai kormányok többsége aránytalannak tartja a büntetést, Washington pedig arra szólította fel Moszkvát, hogy vizsgálja felül a döntést és biztosítsa a szólásszabadságot. Az ítélethirdetés napját a szimpatizánsok Pussy Riot világnappá nyilvánították, és Berlintől Madridon át Sydneyig tüntettek a zenészek és az orosz szólásszabadság mellett, stílusosan az együttes védjegyévé vált színes símaszkokban. Szófiában például a moszkvai példát követve símaszkot húztak egy szovjet emlékműre, míg Kijevben a Femen nevű feminista csoport odáig ment, hogy meztelen aktivistáik láncfűrésszel „kivágtak” egy fakeresztet, amelyet a politikai elnyomás áldozatainak tiszteletére emeltek. Az orosz értelmiségből is sokan tiltakoztak a döntés ellen. A bíróság előtt is nagy tömeg tiltakozott, jó néhány tüntetőt, közöttük Garri Kaszparov egykori sakkvilágbajnokot, letartóztattak.

Kirill pátriárka, az ortodox egyház feje szovjet időkben nagy lázadónak számított, csodálta a hippiket, a rockzenét, tiltakozott az elnyomás ellen. Most teljes mellszélességgel kiállt az orosz kormány álláspontja mellett, mondván, a három lány istenkáromlást követett el. Mentségére szóljon, azt nem mondta, melyik istenre gondolt.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!