A friss Vasárnapi Hírekben interjút olvashatnak Závecz Tiborral a politikai közvélemény-kutatásokról. Szinte csak a kormány fizet politikai kutatásért. Az eredmények titkosak - mondja Závecz Tibor, aki programozó matematikus, szociológus, 1991 óta az Ipsos véleménykutatási igazgatója. Specialitása a politikai preferenciakutatás. Ebben a hónapban távozott az Ipsostól, megalapította és vezeti a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató céget.

 
Závecz Tibor - Fotó: Ferenczy Dávid

Nagy B. György interjújából kiderül: A közvélemény-kutatási pénzek a kormány közeli cégeknél koncentrálódnak - A multik kiszálltak a néphangulat monitorozásából, a civilek és az ellenzéki erők vakrepülnek - Tévesen hivatkoznak egy adatra a pártok, amikor népszerűségüket bizonygatják.

Idézet a "Ki nézhet bele a tükörbe?" címmel friss lapszámunkban megjelent beszélgetésből:

"Závecz Tibor: - ...tudomásom szerint nagyon sok felmérést végeznek a főbb kormányzati döntések előtt.
VH: – – A multikon és a kormányzaton kívül van más forrás?
Závecz Tibor: - – Nem nagyon. Korábban az akadémiai szféra pályázataiból lehetett a társadalmi folyamatokat feltérképező kutatásokra pályázni. Most alig van ilyesmi.
VH: – – A társadalmi valóság már nem fontos a kormánynak, csak a politikát monitorozza?
Závecz Tibor: - – Szerintem ugyanúgy letapogatja a társadalmi folyamatokat, csak a nyilvánosság számára nem hozzáférhető módon. Jó lenne, ha akadnának olyan finanszírozók, akik szerint szükséges tudni, hogy ez az ország miképp működik – és ezeket az információkat közzé is tennék.
VH: – Azt mondja, hogy az információ monopolizálása, a közvélemény-kutatások eltűnése miatt egy ellenzéki párt vagy egy civil szervezet „vakon kénytelen repülni”, amikor kitalál valamit, vagy épp új célcsoportokat akar szerezni?
Závecz Tibor: - – Nincs sok fogódzó, még a pártpreferencia-mérések is megritkultak, senki nem állít tükröt elénk – és tény, az ellenzéknek sincs fedezete a közvélemény megnézésére."

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!