Részlet Zsohár Zsuzsanna helyszíni tapasztalatain alapuló beszámolójából, amely lapunkban jelent meg:

 
Gyerekek milliói nőnek fel menekülttáborokban megfelelő ellátás és oktatás nélkül - A szerző, Zsohár Zsuzsanna felvétele, Reynaliban készült

"A határon túl, a mérsékelt felkelők ellenőrzése alatt álló területen egy építőmérnökkel tartom a kapcsolatot. A felesége tanár a helyi iskolában.
Egyik délután egy videót kapok tőle. Frissen vette fel, ahogy az iskolát, ahol a felesége tanít, és ahonnan előtte két órával ért haza a kislánya és a kisfia, bombatámadás éri. Azon a héten már senkit nem fog az intézmény közelébe engedni – teszi hozzá.
A videó mellé kapok egy fényképet is. Egy sarokban, vizespalackkal a kezében ül a két gyerek. „Mi történik most?” – kérdezem. „Várjuk a második csapást. Ilyenkor a gyerekeket a legbiztonságosabb helyre, egy sarokba ültetjük, és vizet kapnak, hogy ha leszakad a ház, legyen esélyük túlélni, míg kimentik őket a romok alól.”"


Zsohár Zsuzsanna számolt be a Vasárnapi Hírekben a közel-keleti menekülttáborokban rekedt tömeg helyzetéről:  Gyerekhangok a pokolból - Generációk vesznek el a menekülttáborokban.
"2015-ben a balkáni útvonalat végigjárva szembesültem teljes mélységében azzal, hogy a menekültválság legnagyobb áldozatai a gyerekek" - írja Zsohár Zsuzsanna. - "Idén ősszel ismét nekivágtam az útvonalnak, ezúttal a pokol kapujaként is emlegetett Aleppóhoz legközelebbi, legálisan elérhető pontig mentem. A törökországi határvárosban, Reyhanliban számos családdal találkoztam. Az utcán szaladgáló gyerekek közül sokan már itt születtek, menekültként. Róluk, az ő jövőjükről beszélgettem a szülőkkel – és vetettem össze a hallottakat az afganisztáni háború közel negyvenéves hatásaival."
Az írás "Elveszett generáiók nyomában" címmel olvasható a november 12-én megjelent VH-ban.

Gyerekek milliói nőnek fel menekülttáborokban megfelelő ellátás és oktatás nélkül.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál a következő héten, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!