A demokráciát gyengítik az oroszok - Az orosz befolyás már a nemzeti stabilitást és az euroatlanti elkötelezettséget is veszélyezteti öt kelet-európai országban – közöttük Magyarországon is – egy frissen publikált tanulmány szerint.

 
A helyzetet jól illusztrálja, hogy a tanulmányról szóló beszámolóját a Reuters ezzel az Orbán Viktort és Putyint ábrázoló képpel illusztrálta - Fotó: Maxim Shipenkov, Reuters

A washingtoni Center for Strategic and International Studies (Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja) és a szófiai Center for the Study of Democracy (Demokráciakutató Központ) 16 hónapnyi munka után közölte jelentését.

A hangzatos „Kreml-forgatókönyv” névre keresztelt dokumentum a Magyarországon, Bulgáriában, Szlovákiában, Szerbiában és Lettországban érezhető orosz befolyást vizsgálja.

A kutatók szerint az oroszok igen változatos eszköztárral akarnak hatalmat és támogatottságot szerezni az adott országokban.

Ezek közé tartozik a gazdasági befolyás, mint amilyen a szövegben csak „12,2 milliárd eurós gigaprojekt”-ként emlegetett paksi bővítés Magyarországon, vagy éppen az GDP átlagosan 22 százalékára rúgó orosz gazdasági tevékenység Bulgáriában.

Utóbbi a szakértők szerint azzal a veszéllyel jár, hogy az egész állam felett képesek lesznek az oroszok átvenni az ellenőrzést.

A szerzők emellett azt is kiemelik, hogy az oroszok kedvelt stratégiái közé tartozik a politikusok lefizetése, illetve az antikorrupciós intézkedések elleni fellépés.

A tanulmány legfőbb kérdése az volt, ki lehet-e mutatni a kapcsolatot az orosz gazdasági befolyás növekedése és a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerének gyengülése között. Arra jutottak, hogy egyedül Lettországban maradt stabil a demokratikus rendszer, illetve kisebb változás volt érzékelhető Szerbiában. A maradék három országban – így Magyarországon is – rosszabb lett a helyzet, ami a kutatók szerint az oroszoknak is köszönhető.

A helyzetet jól jellemzi, hogy a tanulmányról szóló beszámolóját
a Reuters ezzel az Orbán Viktort és Putyint ábrázoló képpel illusztrálta

Címkék: Oroszország, Putyin

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!