Alig maradt időnk, hogy kiélvezzük az idei eperszezont.
- Közben ne feledkezzünk meg a virágevésről sem.
- A lényeg, hogy csak jól járhatunk, ha idényjellegű finomságokat szerzünk be.
- Szezonális csemegék.

 
Eperszezon

A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek időről időre emlékeztetnek rá, nem teszünk jót magunknak, ha külföldről importált, nálunk meg sem termő, drágán vásárolt zöldséget és gyümölcsöt esszük. Válasszuk inkább a helyi tápanyagdús és egészséges termékeket!Idén a furcsa időjárás miatt minden egy-két héttel korábban „érkezik”, mint általában, várhatóan a cseresznye- és a dinnyeszezon is hetekkel előbb kezdődik. Éppen ezért az eperidény már most tombol, sőt egy-két héten belül le is csenghet. Egymás alá licitálnak a kofák a piacokon, így viszonylag olcsón megkaphatjuk egyik kedvenc gyümölcsünket, amit a gyerekekbe sem kell úgy tukmálni, mint általában mindent, ami egészséges. És jól is tesszük, ha minél többet fogyasztunk belőle, mert finom íze mellett nagyon magas a C-vitamin-tartalma: két nagyobb maroknyi elmajszolásával már fedezhetjük a napi szükségletünket. Ezt is fogyókúrás csodaszernek tekinthetjük (mint szinte minden zöldséget és gyümölcsöt), mivel jó hatással van az anyagcserére, káliumtartalma az izomzat fejlődését is segíti. Vértisztítóként, méregtelenítőként és vizelethajtóként tekintenek rá, és a bőrre is szépítő hatással van.

Most virágzik a bodza is, amit a piacon ugyan nem kapunk, de ha egy kis időre eláll az eső, érdemes elindulni és gyűjteni a virágaiból néhány csomóval. Számtalan módon felhasználhatjuk, kiszárítva sokáig eláll, teát főzhetünk, készíthetünk belőle szörpöt is. Ha nincs ehhez türelmünk, egyetlen nagy virágból is lehet frissítő ital. A vállalkozóbb kedvűek akár sörtésztába mártva ki is ránthatják (erősítve azt a sztereotípiát, hogy nincs étel, amit a magyarok be ne tudnának panírozni). A bodza szintén csodaszer, sok országban használják vírusbetegségek gyógyítására is, bár ilyenkor inkább a bogyóját alkalmazzák. A virágból készült tea azonban légúti fertőzések, köhögés, asztma esetén jól alkalmazható, és érerősítő hatása is van.

Szintén most szedhetjük le a cukkini virágát, amit ritkán használunk, pedig finom, különleges fogások készíthetőek belőle. Szintén ki lehet sütni a bodza virágához hasonlóan, de vannak, akik pite töltelékébe teszik, vagy megtöltik ezt a különleges, diós ízű finomságot. Gyakran a termelők is kidobják, ezért csapjunk le rá, ha véletlenül találunk a piacon.

Kevésbé népszerű alapanyag, pedig szintén különleges zöldség a spárga, amelynek gyorsan lecseng az idénye. Alacsony a kalóriatartalma, vízhajtó hatású és magas a rosttartalma. A fehér és zöld spárga abban tér el, hogy míg a fehér a föld alatt fejlődik ki, a zöldet már a föld felett „szüretelik” le. Vannak, akik az egyikre, vannak, akik a másikra esküsznek, a lustábbaknak a zöld való, mert nem kell pucolni, csak egyszerűen letörni a szárát (pont ott fog eltörni, ahol már nem fás), a fehérnek viszont muszáj nekiesni a hámozókéssel. A kezdőknek érdemes egy egyszerű krémlevessel kezdeni a kísérletezést, de olajba forgatva, egyszerűen a sütőben megsütve is nagyszerű köretnek. Jellegzetes íze miatt nem biztos, hogy mindenki megkedveli, de aki igen, az biztosan nem feledkezik meg a szezonjáról többé.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!