Amiből Angliában botrány van, azért Magyarországon még csak szabálysértési eljárás sem indítható. Igencsak rossz Magyarország imázsának, hogy a több mint 3 millió példányban megjelenő brit napilap, a The Sun riporterei rejtett kamerával járták be a Magyar Sziget elnevezésű fesztivált.

Lefilmezték, ahogy a norvég merénylőt is inspiráló svéd szélsőjobboldali énekesnő koncertjén náci karlendítéssel csápol a közönség. Köztük egy angol, bizonyos Chris Hursk, a szélsőséges Brit Nemzeti Párt londoni titkára, pontosabban csak volt titkára, hiszen a cikk megjelenése után rövid úton kizárták a pártból. Ő azzal védekezett – tegyük hozzá: okkal –, hogy csak azt csinálta, amit mindenki más a koncerten. A brit lap felvételein látható, milyen relikviákat árultak a szigeten. Köztük Hitler művét, a Mein Kampfot, nyilas propagandát, pólókat, amelyeken a horogkeresztre emlékeztető szimbólumok vannak, és az auschwitzi haláltábor bejáratának fotója.

Ami a brit szélsőjobbnak is kínos, nem az a magyarnak. A Magyar Szigetet szervező Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egyik vezetője, Zagyva György Gyula jobbikos parlamenti képviselő szerint az angol lapban horogkeresztnek titulált jelkép nem az, legfeljebb hasonlít rá. – Ha pedig csak hasonlít, azzal nem sértettek törvényt – így Zagyva. És ebben formálisan igaza van. – A brit lap képein egyetlen póló látszik, amellyel kapcsolatban büntetőeljárást lehetne kezdeményezni – mondta lapunknak Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke. –

A Mein Kampf árusítása nem tilos, ahogyan olyan nyilvánvalóan gyalázatos magatartásokat sem rendel büntetni a Btk., mint a Sieg Heil-ezés, az auschwitzi haláltábor kapujának trikókra nyomtatása Az egyik – a videón látható – pólón egy horogkereszt teteje és egy nyilas kereszt alsó kétharmada volt összemontírozva, ezt a hatóságoknak vizsgálniuk kellene, ugyanis tiltott önkényuralmi jelképnek minősülhet. A rendőrség vizsgált is, ám hamar eredményre jutott. – Az eddigi adatok alapján olyan gyanú nem merült fel, ami büntetőeljárás, vagy szabálysértési eljárás megindítását alapozná meg – mondta Beluszárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Ezzel az ügynek jogi értelemben sincs még vége. Feljelentés nácik ellen címmel a Magyar Szigeten történtekkel kapcsolatban Noé Krisztina magyar állampolgár tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségnél. A Facebookon olvasható levélben a Párizsi békeszerződésre és a Btk. 269/B paragrafusára hivatkozik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!