Donald Trump elnökjelölttel és Marine Le Pennel, a francia szélsőjobbos Nemzeti Front (FN) elnökével egy sorban hozta címlapján Orbán Viktor képét a The Economist neves brit hetilap. „A félelemmel játszanak” című anyag a szélsőjobb előretöréséről szól.

 
The Economist - címlap

Legfőbb üzenetük az, hogy a gazdasági és menekültválság miatt a választók elvesztették a bizalmukat a hagyományos pártokban, így most a szélsőségek felé fordulnak. Orbán Viktorról azt írják, hogy a magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyint tekinti példaképének, és célja az, hogy illiberális államot építsen.

A leglátványosabb eredményt a Nemzeti Front érte el múlt vasárnap. A regionális választások első fordulójában 13-ból 6 régióban lettek elsők, Marine Le Pen és unokahúga, Marion Maréchal-Le Pen saját választókörzetében a szavazatok 40 százalékát szerezte meg. A hagyományos politikai pártokat – és francia sajtót is – sokkolták az adatok, holott a Nemzeti Front már a tavalyi európai parlamenti és önkormányzati választásokon is jelentős fölényt szerzett. A sikerhez nagyban hozzájárult, hogy Marine Le Pen az elmúlt években fokozatosan kiszorította a vállalhatatlanul antiszemita nézeteket valló tagokat – közöttük saját apját is. Majd a gazdasági válság sújtotta rétegek szimpátiájára kezdett el játszani. Bár gazdasági elképzelései – amibe beletartozik az eurózónából való kilépés is – taszítanák igazi recesszióba az országot, a populista szólamokra sokan vevők voltak. A végső lökést tagadhatatlanul a terrortámadások adták meg a számukra, hiszen Le Pen kirekesztő szólamaiban hirtelen nagyobb tömegek látták meg az értelmet.

A várakozások szerint mind a 6 régiót nem tudják most vasárnap megtartani, de szinte biztos, hogy 4-et elvisznek (a vasárnap esti hírek szerint egy régióban sem nyert Le Pen pártja - a szerk.). Ami éppen elég lesz Marine Le Pennek, hogy megvalósítva élete álmát, önbizalommal telve készülhessen a 2017-es elnökválasztásokra.

Hogy hogyan válhat egy radikális politikai formáció szalonképes párttá, jól mutatja, hogy az FN-t már a Magyar Távirati Iroda is előtag nélkül, egyszerűen jobboldaliként emlegeti.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!