Bikinis diplomaták. - Noha a jelszó a világbéke, negatív politikai felhangoktól sem mentes a világ legnagyobb nemzetközi szépségversenye, a Miss Universe, Miamiban.

 
Miss Lebanon és Miss Israel_- Fotó: Walter Dhadhla, AFP/Europress

A vasárnap esti döntőn 90 ország szépségkirálynői versengtek a koronáért, köztük Miss Libanon is, aki utóbb bocsánatot kért honfitársaitól, amiért közös fotón szerepelt – Miss Szlovénia és Miss Japán mellett – Miss Izraellel is. A hírek szerint Miss Egyiptomot is utasították, hogy kerülje az „ellenséges” Miss Izraelt, aki erről azt nyilatkozta, sajnálja, hogy még a verseny idejére se tudják félretenni az országaik közti gyűlölködést.

2011-ben Miss Szerbia és Miss Koszovó közös fotója okozott felháborodást Szerbiában, tavaly a házigazda Oroszország nem hívta meg az általuk el nem ismert országok szépségkirálynőit, melyet amúgy is többen bojkottáltak az orosz melegellenes törvények miatt.

A 2007-es Miss Earth, az (időközben politológiából PhD-t szerzett) kanadai Jessica Trisko Darden a Guardianben is megírta: a nemzetközi szépségverseny valójában olyan politikai rendezvény, melyen a szépségkirálynők a diplomaták, képviselik az országukat a világ előtt, megjelenítik saját kultúrájukat a népviseletükben, nyilatkoznak a nemzetközi sajtónak, és mellesleg dögösen néznek ki bikiniben.

 

------------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!