Csodát várt a világ kütyüérzékeny része az új iPhone bemutatásától, de az Apple bejelentései sokaknak okoztak csalódást.

 
IPhone 6 verziók

Bár egy ideig úgy tűnt, az a menő, ha a telefon már nem egy vasaló méreteivel vetekszik, mostanra ismét az a státuszszimbólumok sorsa, hogy minél nagyobbak legyenek. Ennek megfelelően az iPhone 6, és az iPhone 6 Plus grandiózusabb elődeinél, úgyhogy ismét kétkezes mutatvány lesz a kijelző nyomogatása. Emellett gyorsabbnak és okosabbnak is, ez utóbbi jegyében bankkártyák helyettesítésére is alkalmas.

A mobilfizetési rendszer (az Apple a fantáziadús Apple Pay nevet adta neki) lényege, hogy a bankkártyánk titkosított adatait tárolva helyettesíti majd a plasztikkártyát, így elég lesz a terminálhoz érinteni, és máris fizettünk. Maga a technológia tehát megvan, ám az már más kérdés, hogy a sarki közértben még sokáig nem tudjuk bevetni.

„Jó, jó, már majdnem olyan jó, mint a Samsung” – hozták fel sokan az érvet az „ellentáborból”. Mert hogy a nagy újítás, amitől nagyjából kocsányon lógott a kütyüfanatikusok szeme, a másik márkánál már egy ideje működik, mobillal fizetni a Samsung (és más márkák készülékei) már tud.

Az iPhone 6 bemutatásánál nagyobb jelentőségű volt az iWatch debütálása. Az USA Today kedd reggel „az év legfontosabb újításának” nevezte a szuperórát, amellyel az Apple egy új piacot kíván meghódítani – optimistán állnak a dologhoz, egy piaci elemző szerint két év múlva már akár 10 millió darab is lehet a csuklókon, pedig csak 2015-ben kezdik majd árusítani, és az ára is borsos lesz (350 dollár), és persze ezzel is lehet majd fizetni a boltban, bankkártya helyett.

Attól talán nem kell tartani, hogy a patinás óramárkák lehúzhatják 2016-ra a rolót, ugyanis az iWatch nem a szépségével fog hódítani, viszont egy telefon szinte minden funkcióját bírja, emellett pedig még a testünk adatait is veszi, és jelzi, ha esetleg baj van. De erről is érdemes megjegyezni, hogy láttunk már hasonlót, úgyhogy a technikai forradalom úgy tűnik, mégsem szeptember 9-én jött el.

„Ha nagyon őszinte akarnék lenni, azt mondanám, úgy néz ki, mintha egy első éves egyetemista tervezte volna” – mondta az iWatchról Jean-Claude Biver, a Hublot vezérigazgatója.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!