Tóth Csaba politológussal és Muchichka László társadalomkutatóval beszélgetett a Vasárnapi Hírek munkatársa, Rácz I. Péter a most megjelenő "Fantasztikus világok. Társadalmi és politikai kérdések a képzelet világaiban" című antológiáról.

 
VH, 2017. 15. szám


A beszélgetésben terítékre kerülő problémák:
- Mivel is lehetne jobban bemutatni a kirekesztést, mint az X-Men történetein keresztül?
- A szabadság és az önkény konfliktusa a legfontosabb politikai probléma – a fantasztikus univerzumokban is
- Jogászok, szociológusok, politikai elemzők a képzelet világában

Tóth Csaba a Vasárnapi Hírek olvasóinak elmondja:
„A magyar miniszterelnök ugyan a lázadás évéről beszélt, ahogy a jelenleg is zajló CEU melletti szimpátiatüntetéseket is lehet ekként értelmezni, de ezt a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet című filmmel, bármennyire alaptörténete is a lázadás, nem érdemes közös nevezőre erőltetni.”

Így gondolja Muchichka László is, bár megjegyzi:
"Az éhezők viadala 3. (dupla) részének (A kiválasztott 1-2.) mozikba kerülése itthon egybeesett az internetadó-tüntetésekkel, és sokakban felvetődött, milyen nagy szükség is lenne arra, hogy (a Jennifer Lawrence alakította) Katniss Everdeenhez hasonlóan valaki az ellenállás élére álljon – tehát a magyar aktuálpolitikai eseményeknek való megfeleltetést a magyar befogadók eleve elvégzik."


A 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelenő, Fantasztikus világok. Társadalmi és politikai kérdések a képzelet világaiban címet viselő antológia a tudományos elemzéshez közelebb álló szövegektől az esszéisztikusabb írásokig tárgyal olyan, a szélesebb közönség által is ismert alkotásokat, mint a Trónok harca, a Batman-filmek, Asimov robotuniverzuma, az Alien-sorozat vagy éppen a The Walking Dead televíziós széria. A szerzők között pedig elsősorban jogászokat, politológusokat, történészeket, politikai elemzőket, szociológusokat találunk, de építészmérnök és állatorvos is fellelhető.


Tóth Csaba
politológus, szociológus,
az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán a Politikatudományi Intézet oktatója, a Republikon Intézet igazgatója és az Európai Liberális Fórum elnökségi tagja. Sci-fi és fantasy szerepjátékokon, Asimov művein és a Dűnén nőtt fel.


Muchichka László
társadalomkutató, újságíró,
az ELTE Társadalomtudományi Karán a Szociológia Doktori Iskola Interdiszciplináris Társadalomkutatások Doktori Programjának hallgatója, a Károli Gáspár Református Egyetem Társadalom- és Kommunikációtudományi Intézetének oktatója, a 24.hu kultúrarovatának vezetője. Imádja a Star Warst, a képregényeket, az urban fantasyt.


"Ki áll az ellenállás élére?" - a teljes cikk a friss VH-ban olvasható.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!