Az új parlamentnek már biztos nem lesz tagja az a Horváth András, aki ezermilliárdos áfabotrány vádjával lépett a nyilvánosság elé. De kimaradt a földügyletek leleplezőjeként ismert Ángyán József és a kishantosi biogazdaság vezetője, Ács Sándorné is. A civilek tisztessége tehát alulmaradt az egyébként elutasított pártokkal szemben. Az okokról Horváth Andrást, az egykori adóhivatali dolgozót kérdeztük.

 
Horváth András

– Egyéni képviselőjelöltként Zuglóban megbukott az országgyűlési választáson. Csak ötödik lett, tudja már, miért?

– Azt hittük, ha egyéni körzetben hitelesnek tartott emberek indulnak, akik leleplezték a velejéig korrupt rendszert, akkor ezt a szavazók értékelik majd. Tévedtünk.

– Önnél azonban még a korruptnak nevezett rendszer kerületi képviselője, a fideszes Papcsák Ferenc, de a fővárosban gyenge Jobbik is sokkal több szavazatot kapott. Nem szégyellte?

– Nincs mit. Érzékelhető volt, hogy Papcsák megbuktatása érdekében a Kormányváltók listájára fognak szavazni. Az utcán veregették a vállamat az emberek, de elégedetlenségüket nem sikerült politikai mandátummá alakítani. Ennyi!

– A választások előtt figyelmeztették: párttámogatás nélkül nem fog győzni. Még ajánlata is volt, miért nem csatlakozott valahová?

– Korábban nem hittem el, hogy az emberek csak a pártokban tudnak gondolkodni, rosszul döntöttem.

– A sikertelen választás után az állami támogatást, egymillió forintot vissza kell fizetnie. Túl van rajta?

– Nem, mert felháborítónak tartom, hogy a Fidesz és civil szervezete milliárdokat költött, a biznisz pártok pedig elszámolás nélkül több százmilliót tettek zsebre. A pártokkal versengő civileknek pedig vissza kéne fizetni a pénzt. Ez diszkrimináció, emiatt Alkotmánybírósághoz fordultam. Várom a döntést.

– Az áfabotrány kirobbantása után azt mondta, nem akar politizálni, de aztán mégis belekeveredett?

– Azért akartam képviselő lenni, mert a mentelmi jog egyfajta védettséget jelentett volna. Ma azt látom, hogy a korrupció haszonélvezőit a politika felkarolta, ami ellen elsősorban politikai eszközökkel lehet küzdeni.

– Viszont azzal, hogy belépett a pártok küzdelmeibe, vádjai besorolhatóak az utált politikai lózungok sorába, nem gondolja?

– Ezt sugallja a kormány. De hiába, az ügyet már nem lehet az asztal alá seperni. A nyomozás már megindult, az igazságnak ki kell derülni.

– De hiszen eddig semmi nem történt! Vagy tud valamit?

– Biztos vagyok benne, hogy a kormány megalakulása után a hatalom már nem maradhat sokáig tétlen. Ugyanis az egész áfacsalás mögött olyan bűnözői körök állnak, akikre a kormány ma már nem tud hatást gyakorolni, sőt inkább már az oligarchák alakítják a politikát.

– Ebben a küzdelemben az adóhivatal miért nem elég hatásos fegyver?

– Az adóhivatalnak érdeke a jelenlegi helyzet fenntartása, ráadásul nagyon ismert emberek ellen kéne fellépni. De a nagy külföldi cégeket ez nem érdekli. Lázadnak, mert veszélyben érzik üzleti érdekeiket. Ezért lett elege az amerikai Bunge cégnek, amikor világgá kürtölte: nálunk csak az olaj, a cukor, a kávé és a hústermékek értékesítésével kapcsolatos adócsalások elérik a 300 milliárd forintot.

– Igen, de az amerikai Bunge történetesen Csányi Sándor cégével együtt szállt harcba az áfacsalókkal…

– Előtte viszont az amerikaiak hiába tárgyaltak az adóhivatal vezetésével. De pár hete már a Magyar Nemzetben is megjelent, hogy a hagyományos eszközökkel nem buktathatók a szervezett csalások. Ez beismerésnek látszik. Azt várom, hogy a legtöbb multinacionális cég vállalja a nyilvánosságot, ez ugyanis érdekükben áll. Képviselői kérdésre Varga Mihály is sok visszaélést elismert, de néhány választ a kormány meg is tagadott. Sajnos, a kormányzat hallgatása közben a visszaélések folyamatosan zajlanak.

– De miért nem áll végre ön elő újabb adatokkal, miért mástól várja ezt el?

– Nézze, én bármikor ki tudnék állni megdöbbentő adatokkal is, de utána beperelnének üzleti titok megsértésért.

– A zöld dosszié titkát már ismeri a rendőrség, de van már a nyomozásban előrelépés?

– Igen, házkutatáskor elvitték a zöld dossziét, így aztán a kormány nem mondhatja, hogy semmiről nem tud.

– De azt a rendőrség és nem a kormány olvassa!

– Nézze, én sem most jöttem a falvédőről. Nyilván azért jöttek érte, hogy kiderüljön, mit tudok. Nyomoznak ugyan, de az adóhivatalban még mindenki a helyén ül, egyébként pedig a bűncselekmények valódi haszonélvezőihez hat hónap után sem jutottak el. A kormány a korrupció révén hizlalja a nemzeti burzsoáziát.

– A közelmúltban azt mondta, hogy fellépésével ön az életét kockáztatta. Ez is politikai fogás, vagy megfenyegették?

– Nézze, egyre többet tudok a politikához közel álló bűnözői körökről, és ez veszélyes. Legutóbb megkeresett egy vállalkozó, akit az adócsalók milliárdokkal károsítottak meg. Ha ő kitálal, akkor a szálak elvezetnek az adóhivatalba, és a gazdasági szereplők közé is. Ez nagy fogás lesz, aminek van kockázata.

1,85 százaléknyi szavazatot, alig több, mint ezer voksot kapott Horváth András Zuglóban az áprilisi választáson.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!