Ez már cyberháború. Az Anonymous hackercsoport megtámadta a Jobbik honlapját. Tegnapra azonban kiderült, a titkos csoportba is beépültek a szélsőségesek.

 
fotó: Shutterstock

„Az ultraliberális irányba fordult nethuszárok szerint veszélyeztetjük a demokráciát, és gyűlöletet szítunk” – így összegezte egy, a Jobbik.hu internetes honlapon megjelent cikk az Anonymous hackercsoport támadásának okait. „Miután a parlamentben és a közéletben is elszaporodott az antiszemita, sőt olykor náci megnyilvánulás, lépnünk kell” – fogalmazott az Anonymous péntek este. Kitűzött céljuk a szélsőjobboldalhoz köthető internetes portálok megbénítása volt.

Szombat hajnalban nem volt elérhető, illetve akadozva működött a Jobbik honlapja és a Magyargarda.hu is – a hackercsoport magyar tagjai szerint a támadás sikeres volt. A Barikád.hu honlapon azonban a következő hír állt: „Látványos kudarcba fulladt mai akciójuk után egy különösebb hozzáértés nélkül is egyértelműen láthatóan képszerkesztő programmal készített ál-print screent töltöttek fel a csoport Facebook-üzenőfalára”. Azaz az Anonymous csupán egy trükkös megoldással próbálta azt a látszatot kelteni, hogy a támadás sikeres volt – állítja a szélsőjobboldali hírportál.

A történet szombat délben vett érdekes fordulatot: miután a tiltakozó demonstrációt az Anonymous sikeresnek minősítette, és az ellehetetlenített honlapokról fényképeket is közölt Facebook-oldalán, közleményt adtak ki „Szélsőjobbos szabotázs történt az Anonymous köreiben” címmel. Állítják: a péntek éjszakai támadás közben egy szélsőjobboldali személy épült be közéjük, „majd a hadművelet az eredeti céljaitól eltérő irányt vett… Olyan információk kerültek ki a nevünkben, amelynek célja presztízsünk kikezdése volt” – az Anonymous hazai csoportja szerint nem ez volt az első támadás, amely ellenük irányult. „A beépülés célja a hazai Anonymous lejáratása, ellehetetlenítése és a teljes kontroll átvétele volt” – olvasható az Ano­ny­mous Operation Hungary Facebook-oldalán.

Azt továbbra sem tudni biztosan, a tervezett módon sikerült-e elérni az hackereknek céljaikat, illetve kik és mi módon törtek be közéjük. Azon­ban annyi bizonyos: kedvüket ez az akció sem szegte meg. „Ezek után még eltökéltebbek leszünk! Nem bocsátunk, nem felejtünk” – fogalmaztak.

 

Gyöngyöspata ismét a figyelem kö­­zéppontjában. Külföldön is felfigyeltek arra a hangfelvételre, amelyen Juhász Oszkár, a település jobbikos polgármestere „elkerülhetetlen polgárháborúról” beszélt. Gregor Mayer, az osztrák liberális Der Standard napilap tudósítója cikkében úgy véli: a Fidesz megpróbálja kisebbíteni az eset jelentőségét. Konrát Károly belügyi államtitkár azon megjegyzését is idézi, mely szerint az MSZP politikai haszonszerzésre akarja felhasználni az ügyet. A gyön­gyöspatai összecsapások után bevezettek egy törvényt, amely betiltja az egyenruhás polgárőr szervezetek önálló tevékenységét, kivéve, ha a helyi hatóságok kérik fel őket. Az egykori pol­­gárőrök ma Gyöngyöspatán a közmunkaprogramban részt vevő romákat felügyelik – zárja cikkét a szerző.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!