Hol vannak már azok az idők, amikor az uralkodónak le kellett mondania, hogy közrendű és hányatott magánéletű szíve választottját elvehesse? Ma már szinte bárkiből lehet herceg, vagy hercegné – igaz, vagyon nem minden esetben jár hozzá, sőt.

Inaki Urdanagri sikkasztással hozott szégyent a spanyol királyi családra - Fotó: Andrea Comas, Reuters

- – Kép 1/4

A svéd Éden Hotel egykori játékosával kötött házasságot a múlt szombaton Károly Fülöp svéd herceg. A rangon aluli frigy azonban nem zavarta az alattvalókat: legalább félmillióan várakoztak a stockholmi királyi palota környékén, hogy láthassák a ceremónia után lovaskocsin elhajtó ifjú párt. Persze, hosszú út vezetett ahhoz, hogy egy férfimagazin címlapján óriáskígyóval – meztelenül! – pózoló Sofia Hellqvist-ből Zsófia hercegnő legyen. Az első lépést ő maga tette meg: miután sem az aktképekkel, sem a szexis stratégiai játékkal nem sikerült befutnia, 2005-ben New York-ba utazott. Itt kezdődött a Hamupipőke-sztori. Sofia pincérként dolgozott, miközben könyvelőnek és jógaoktatónak tanult. Miután megvilágosodott, jótékonysági munkába kezdett. Volt önkéntes Ghánában, majd 2009-ben egy dél-afrikai hátrányos helyzetű fiatalokat támogató szervezetet hozott létre Svédországban. 2010-ben egy étteremben ismerkedett meg Károly Fülöppel. Udvari pletykák szerint a királyi családot először nagyon bosszantotta, hogy egy valóságshow-sztárral jár a herceg. De végül arra jutottak, hogy ha Sofia múltján nem tudnak változtatni, a jövőjét alakítják a szájuk íze szerint. Beindult a gépezet: a királyi stylistok decens frizurát és ruhákat csináltattak a lánynak, és elkezdték reklámozni az alapítványát. A kampány kitűnően sikerült: a pár a svéd közvélemény kedvence lett. Ám Sofia csodálatos átváltozása egy ponton megtorpant: az udvar szerette volna, ha az esküvő előtt eltávolíttatja tetoválásait és köldökpiercingjét, de erre már nem volt hajlandó.

A királyi család valószínűleg azért fogadta be Sofiát olyan könnyen, mert a trónörökös, Viktória hercegnő is egykori személyi edzőjével, Daniel Westlinggel kötött házasságot. XVI. Károly Gusztáv pedig már csak azért sem ellenkezhetett nagyon, hiszen ő is rangon aluli házasságot kötött, amikor 1976-ban elvette a német Silvia Sommerlath-ot. A pár a müncheni olimpián ismerkedett meg, ahol a hat nyelven beszélő Silvia tolmácsként dolgozott. Találkozásuk szerelem volt első látásra.

Már nem herceg a kézilabdás

De nem csak a svéd uralkodóház szerelmi élete fonódik össze sportolókkal vagy sporteseményekkel. Krisztina spanyol hercegnő 1997-ben ment hozzá az egykori kézilabda-válogatott Inaki Urdanagrinhoz. Bár kevéssé valószínű, hogy megélhetési gondokkal küzdöttek volna, a spanyol-belga származású férfi – sportkarrierje végeztével – egy nonprofit alapítvány vezetőjeként 6,1 millió euró (1,8 milliárd forint) közpénzt sikkasztott el, amiben felesége is segédkezett. A botrány 2011-ben pattant ki, Urdanagrint pedig levették a spanyol királyi család honlapjáról. Jelenleg mindkettejük ellen eljárás folyik. Urdanagrin 3,5 milliárd forintnyi bírság mellett 19 éves börtönbüntetésre számíthat, Krisztinának pedig mintegy 600 ezer eurót kell majd visszafizetnie. Ha mindez nem lenne elegendő, a múlt héten királyi bátyja, VI. Fülöp megfosztotta a nászajándékba kapott Palma de Mallorca hercegnője címtől.

Több, mint testőr

Monaco hercege, II. Albert is sportolót választott élete párjául, ám már a 2011-es esküvő előtt néhány hónappal is arról lehetett hallani, hogy Charlene Wittstock dél-amerikai úszónő haza akar térni, mert a hatalmas playboy hírében álló Albert nem képes megváltozni. De minden gondjával együtt sem lehet olyan viharos a házassága, mint húgáé, Stéphanie-é volt. A hercegnő ugyanis beleszeretett francia származású testőrébe, Daniel Ducruet-be. A kapcsolatot sokáig sikerült titokban tartani, a sajtó viszont 1995-ben kiderítette, hogy nemcsak Stéphanie vár gyereket az egykori rendőrkiképzőtől, hanem a férfi volt barátnője is. Kapcsolatuk ezt a vihart is kiállta, s bár a hercegnő már második gyereküket várta, III. Rainier herceg nem volt hajlandó áldását adni a frigyre. Pedig aligha felejtette el, hogy 1956-ban őt is támadták, amikor elvette Grace Kelly amerikai színésznőt. Lánya könyörgésére végül beadta derekát, ám a házasságnak kicsit több mint egy év után vége lett. Egy paparazzo ugyanis megörökítette, amint Daniel az 1995-ös belga mellszépségverseny nyertesével csalja a monacói hercegnőt. Stéphanie eztán Adans Lopez Peres, egy neves portugál artistacsalád ötödik generációjába tartozó artistára és flamenco-táncosra váltott, ám a 2003-ban kötött házasság 10 hónapon belül véget ért. Figyelemre méltó, hogy Stéphanie apja egyik férfit sem ajándékozta meg hercegi címmel: igen előrelátóan.

Mesebéli és szomorú történetek
Frederik dán koronaherceg a Sydney-i olimpia alatt ismerte meg későbbi feleségét – egy bárban. A marketingmenedzser Mary Elizabeth Donaldson-nak egyszerűen Fredként mutatkozott be. A lány csak később tudta meg, kivel van dolga. 2004-ben, az esküvő évében még egy meglepetés érte: Fred trónörökös.
Johan Frisó trónörökösnek viszont le kellett mondania a trónról, mert szíve választottjáról kiderült, hogy főiskolás korában egy ismert drogbáróval járt. A herceget nem a családja, hanem a holland parlament kényszerítette a döntésre, mert nem egyezett bele a házasságkötésbe. Johan Friso végül Mabel Wisse Smit-et választotta. Két gyerekük született, de rövid családi boldogság adatott meg nekik: Friso 2012-ben síbalesetet szenvedett, és hosszú kóma után 2013 augusztusában elhunyt.

 

Sok hűhó semmiért
Mihály, Románia királya – nyomásra – 1947-ben lemondott a trónról. 1992-ben, a Ceauceascu-diktatúra bukása után három évvel hazatért, és az emberek olyan nagy szeretettel fogadták, hogy kormányrendeletben tiltották meg neki, hogy Románia földjére lépjen. Ezt 1997-ben eltörölték, 2011-ben pedig még a parlamentbe is meghívták, hogy felköszöntsék 90. születésnapján. Mihály „trónjára” egyik unokaöccse, Paul pályázott igen nagy erővel. Huszonegy évig bizonygatta igényének jogosságát, mígnem 2012-ben a bíróság kimondta, hogy Paul nem is herceg. A nagyapja ugyanis, II. Károly – 1925-ben éppen és először lemondott a trónról, majd – egy táncosnőt vett feleségül, így gyermekük, Mircea Carol, vagyis Paul apja nem kívánatos házasságból született.
-BEN

 

80 millió
dollár válási pénz
megfizetésére kötelezte a párizsi bíróság Aga Khan perzsa herceget, miután 2011-ben felbontotta házasságát Gabriele Thyssen német hercegnővel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!