Valami nincs rendben az orosz titkosszolgálatokkal. A múlt héten nagy felháborodást keltett az az internetre felkerült videó, amelyen a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) akadémiáján frissen végzett tisztek 30 fekete Mercedes terepjáróval vonulnak Moszkva utcáin, és a luxusjárműből integetve hívják fel magukra a figyelmet.

 
Barátból ellenfél: Denisz Nikandrov ügyész letartóztatása Moszkvában - Forrás: Profimedia

Az FSZB számára nemcsak azért volt kínos az eset, mert az 50 férfi, akik nagy valószínűséggel katonai hírszerzőnek tanultak, felkerült a világhálóra, hanem azért is, mert a darabonként mintegy 30 millió forintba kerülő járművekkel az alvilági figurák is előszeretettel járnak, ami csak erősíti a korrupcióról szóló mendemondákat még akkor is, ha az érintettek állították, bérelték a kocsikat. Az ünneplésért komoly árat fizetnek az ifjú FSZB-sek: lefokozták őket, így jelentős hátrányból kezdhetik a karrierjüket.

Ennél az ügynél azonban nagyságrendekkel aggasztóbb, hogy a héten az FSZB egy másik belbiztonsági szolgálat, az úgynevezett Nyomozóbizottság székházát kutatta át, pedig a két titkosszolgálat korábban nagy egyetértésben működött együtt. Most átvizsgálták a Pussy Riot punkbanda és Alekszej Navalnij ellenzéki vezér ellen is nyomozást indító szervezet vezetőjének irodáját, és letartóztatták az igazgatóhelyettest és két másik vezetőt a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó részlegből. Előbbi történetesen az a Denisz Nikandrov, aki a Mihail Hodorkovszkij olajmágnás elleni per ügyésze volt.

A kocka fordult, ma már azzal vádolják, hogy 1 millió dolláros (280 millió forint) kenőpénzt fogadott el egy ismert maffiavezértől. Szakértők szerint a letartóztatás az egymással versengő orosz titkosszolgálatok közti harc egy újabb – és egyre agresszívebb – epizódja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!