Az MSZP és a Jobbik szavazótábora között valamelyest kopott a kölcsönös ellenszenv a Jobbik tavaly kezdődött, „középre húzása” óta – mondta Závecz Tibor. A ZRI Závecz Research közvélemény-kutató ügyvezetője szerint korábban a Jobbik-szavazók 30-40 százaléka az MSZP-t nevezte meg az általa leginkább elutasított pártként – és az MSZP-hívek nagyjából ugyanilyen arányban utálták a Jobbikot. Csakhogy ez az arány mostanra – kölcsönösen – mintegy 15 százalékra csökkent. Ezzel párhuzamosan a két szavazótáborban pedig a szinte nulláról 10 százalékra nőtt azok aránya, akik úgynevezett másodlagos preferenciaként jelölték meg a másik pártot. (A kistelepüléseken magasabb, a nagyobb városokban alacsonyabb ez a szám.)

 
Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research közvélemény-kutató ügyvezetője

Závecz Tibor azt nem tartja valószínűnek, hogy szocialisták és jobbikosok a listaszavazatuk leadásakor átszavaznának.

Arra viszont lát szerény esélyt, az egyéni választókerületekben ezt tegyék a két párt hívei, ha egyértelmű, hogy a másik formáció embere tényleg győzhet. Az átszavazásból azonban – ahogy ez most látszik – nem lesz gyakorlat. A szocialisták ugyan egyelőre nem erősödnek, és most az ellenzéki pártok közül a Jobbiknak van a legtöbb támogatója, de a Jobbik is annyira lemaradt a Fidesztől, hogy nagyon nehéz lenne „a kormányoldal kihívójának” a szerepében elfogadtatnia magát.

Ahogy közelednek a választások, „kezdenek maguknak pártot találni az emberek” – kommentálta Závecz Tibor azokat az adatokat, amelyek szerint egyértelműen csökkent a pártot választani nem tudók száma. Megjegyezte: a választópolgár, ha eltávolodik egy párttól, „általában megmártózik a bizonytalanság purgatóriumában, majd vagy talál magának egy másikat, vagy nem”. A Fidesz és a Jobbik között korábban nem feltétlenül érvényesült a „bizonytalanság purgatóriumának” a közbeiktatódása, volt közvetlen átjárás is a két párt között. Ez az átjárás azonban most már nagyon kicsi, „aki át akart menni, az már átment” – jegyezte meg Závecz Tibor.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!