Talán a legnehezebben kezelhető nyári gyümölcs.
- Ami nem is gyümölcs, de a vesződséget mindenképp megéri.
- És ideje tisztázni a félreértéseket is az isteni dinnye körül.

 
Illusztráció

Vajon Görögországban jobban megy a dinnyeszezon, mint nálunk? Aligha, a hatalmas gyümölcsnek csak a magyar neve utal a mediterrán országra mint származási helyre. A görög jelző ugyanis más nyelvben nem érhető tetten a dinnye nevében.

Az angol és német nyelvterületen élők egyöntetűen annak magas víztartalmára utalva nevezik meg, a görögök pedig egyszerűen csak „mag”-nak hívják a zöldséget. (Mert hogy el ne felejtsük: a dinnye a tökfélék családjába tartozik, rokona az uborkának, termesztéstechnológiailag zöldség.) És amúgy is: nem Görögországból, hanem Afrikából származik, tehát valahol a magyar nyelvművelőknél kell keresnünk a szó eredetét. Európába a XIII. században került, Magyarországon az 1500-as években kezdték termeszteni. Az elnevezésről viták zajlanak: van, aki szerint mivel a dinnye nagy és kerek, gurul, görög. Például asztalról le – bár a japánok találtak megoldást erre is: a szögletes görögdinnye nem gurul sehová, és talán még igazságosabban is el lehet osztani.

Mások szerint szó sincs görgésről, egyszerűen csak félrehallásnak köszönhető a mai elnevezés. E teóriák alapján a dinnye korábban lehetett vörös (húsának színe után) és török is.

Vakon választjuk

Bezzeg a régi szép időkben, mikor még boldog-boldogtalan lékeltethetett a zöldségesnél, nem vittünk haza kásás vagy éppen tökszerű, íztelen dinnyét. Most ez már tilos, vannak azonban más, bár kevésbé megbízható módszerek arra, hogy látatlanban kiválasszuk a legédesebb, legjobb dinnyét. Érdemes megnézni a kacsot: ha elszáradt, biztosan jó a dinnye. De meg is kopogtathatjuk a héját, az érett dinnyének ugyanis mély „hangja” van. Az is jó jel, ha a héja szép sima és zöld. Persze az esztétikus külső tartogathat kellemetlen meglepetéseket...

Fogyókúrás jolly joker

Mivel a dinnye nagy része víz, kitűnő vesetisztító, méregtelenítő hatású. A fogyókúrázók körében jogos a népszerűsége, ugyanis elenyésző a kalória-, viszont közepesen magas a gyümölcscukor- tartalma, így szigorú diéta esetén ezt számba kell venni.

Egészséges időnként dinnyenapot beiktatni, hiszen nem csak vizet, de a szükséges ásványi anyagokat is tartalmazza, s még laktató is. A benne található likopin miatt hatékony rákmegelőzőként tartják számon, magas A-, C- és B-vitamin-tartalma pedig erősíti az immunrendszert, emellett magas foszfor-, cink- és szeléntartalommal is bír. Napozás közben is igen hasznos, szakértők szerint magas víztartalma kellő nedvességet biztosít a bőrnek, likopintartalma pedig a káros UV-sugárzás ellen is véd.

Nem csak magában

Ha véletlenül savanykás dinnyét fognánk ki, készítsünk belőle salátát: feta sajttal, mentával, kis olívaolajjal, vörösborecettel, sóval, borssal. A héját pedig kandírozhatjuk is: a kissé húsos és a zöldtelenített héjat kockákra vágva ecetes vízben megfőzzük. Cukorszirupba tesszük felszeletelt héjas citrommal, még egyszer felforraljuk, másnapig félretesszük.

Újra felforraljuk, megint pihentetjük, a harmadik napon, forralás után a kandírozott dinnyét kis üvegekbe töltjük, és vaníliarúdból 1 cm-es darabokat teszünk rá. Takarókba bugyoláljuk, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Kiválóan alkalmas sütemények és fagylaltkelyhek ízesítésére.

Kezdődik a szezon. Július elejétől augusztus végéig – ha nem túl forró a nyár, akár szeptemberben is – csemegézhetünk a görögdinnyéből. A legjobb, mézédes darabokat augusztus elején nagyobb valószínűséggel foghatjuk ki, és akkor már az ára is kevésbé borsos.

Címkék: táplálkozás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!