Nincsen akadálya Nyírő József író újratemetésének – jelentette be tegnap Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője. A román külügyminisztérium honlapján található információk szerint ahhoz, hogy az országba hamvakat szállítsanak be, nem szükséges konzuli engedély vagy halotti útlevél, és a székelyudvarhelyi polgármester is kiadta a ceremóniához szükséges anyakönyvi kivonatot.

 
Fotó: Boda L. Gergely, MTI

Így ha minden jól megy, holnap fél 11-kor végső nyugalomra helyezhetik az írót. Ám azt titokban tartják, addig hol lesznek a hamvak és pontosan hogyan fogják Székelyudvarhelyre juttatni.

Nyírő újratemetése több vonatkozásban is nagy indulatokat keltett. Egyrészt politikai pályafutása töltötte el rossz érzéssel a román pártokat és a nemzetközi sajtót, mivel a Székelyföldön született író a magyarországi nyilas mozgalom lelkes támogatója volt, Szálasi Ferenc hatalomra kerülése után is a parlament tagja maradt. A kormányon lévő szociáldemokraták korábbi elnöke, Mircea Geoana, akinek a külügyminisztersége idején Románia és Magyar­ország stratégiai partnerségi nyilatkozatot kötött, úgy fogalmazott, hogy Nyírővel kapcsolatban „nagyon komolyan felmerül” a fasizmus, a románellenesség és az antiszemitizmus vádja, és nem szabad a „rendezvényt a soviniszta, irredenta propaganda szolgálatába” állítani. A Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív német napilap pedig „Kérem, ezt az embert ne!” címmel közölt tudósítást az eseményekről.

A román kormány ennél komolyabb lépéseket is tett: a múlt héten bekérette a bukaresti magyar nagykövetet a külügyminisztériumba, és nem adott engedélyt arra, hogy Nyírő hamvait vonaton szállítsák az országba. Majd annak a hírére, hogy a maradványokat gépkocsiban viszik Székelyudvarhelyre, közúti ellenőrzést rendelt el a határon. Az újratemetés kommunikációs vezetőjének értesülései szerint a hamvak után kutatva átvizsgálták a csíksomlyói búcsúra igyekvők autóinak csomagtartóját, a székely­ud­varhelyi plébánián nyomozók jártak, és a ceremóniához szükséges anyakönyvi bizonylatot kiállító polgármesteri hivatal egyes munkatársait is behívatták a rendőrségre.

A rendezvény körüli bonyodalmak másik vetülete az volt, hogy a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének (RMDSZ) főtitkára, Kovács Péter nyílt levelet intézett Kövér Lászlóhoz, a magyar országgyűlés elnökéhez, amelyben arra kérte, ne vegyen részt a rendezvényen, mivel azzal beleavatkozna a romániai erdélyi pártok választási versenyébe. Ugyanis az újratemetést a Székelyudvarhelyért Ala­pítvány szervezte, amelynek elnöke, Szász Jenő egyben a 2008-ban alapított, az Orbán-kormány által támogatott Magyar Polgári Párt (MPP) vezetője is. A pártnak pedig Kövér László a tiszteletbeli alelnöke, így a júniusi önkormányzati választások előtti kampányban az MPP mellett állna ki a magyar parlament elnöke. Kövér László válaszában megerősítette, hogy az újratemetésen ott lesz, azonban „nem közméltóságként, hanem pártpolitikusként”. Emellett arra is kitért, hogy „ha az RMDSZ a politikájával húsz esztendő alatt nem fordított volna el a közélettől és a szavazófülkéktől több mint félmillió erdélyi magyar embert, akkor az erdélyi magyar közösség még erősebb lenne”. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor tegnap azt nyilatkozta, hogy a szövetségnek nincsen kifogása az újratemetés ellen, de átpolitizáltsága miatt nem vesznek részt rajta.

Címkék: Raúl, Alberto Contador

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!