Terrorizmussal vádolja Putyin az ukrán hadsereget, de egy újabb kampányfogás állhat az ügy hátterében.

 
Ukrán katonák a frontvonalnál, Donyeck közelében - Fotó: Gleb Garanich, Reuters

A legmagasabb harckészültséget rendelték el Ukrajnában, miután fokozatosan nő a feszültség Kijev és Moszkva között. Csütörtökön Vlagyimir Putyin azzal vádolta meg az ukránokat, hogy terrortámadást készítettek elő a Krím-félszigeten.

Putyin szerint 20 ukrán katona egy autópályánál akart robbantani múlt szombaton, de két orosz egyenruhás – egy katona és egy titkosszolgálati munkatárs – önfeláldozása árán sikerült az akciót meghiúsítani. Hét elkövetőt letartóztattak, és az egyik orosz tévé már be is mutatta egy ukrán katona beismerő vallomását.

Petro Porosenko ukrán elnök „az orosz katonai beavatkozás újabb hullámát igazoló fantazmagóriának” minősítette a történetet, és minden jel arra mutat, igaza van. Hiszen érthetetlen, miért vártak az oroszok napokig az eset után azzal, hogy nyilvánosságra hozzák a történteket. A tévében bemutatott katona kilétével is gondok vannak, az ukrán sajtó szerint valójában egy önkéntes segélymunkásról van szó.

Az is nyilvánvaló, hogy az ukránok részéről esztelenség lenne beavatkozni a Krím-félszigeten. Egyrészt nehezen tudnának felülkerekedni az ott állomásozó mintegy 40 ezer orosz egyenruháson. Másrészt egy ilyen akcióval végképp eljátszanák a nyugati országok bizalmát, pedig gazdasági és erkölcsi támogatásukra igencsak rá vannak szorulva.

Putyinnak viszont kapóra jöhet az ukrán terrorakciókról szóló mese, mivel szeptemberben parlamenti választásokat tartanak, és Putyin pártja, az Egységes Oroszország egyre veszít a népszerűségéből a romló gazdasági helyzet miatt. Így ismét fel kell korbácsolni a nemzeti indulatokat, és egyúttal arra is magyarázatot lehet találni, miért nőnek a több fronton is beavatkozó hadsereg kiadásai, míg más területeken egymást követik a megszorítások.

Mivel az oroszok a Fekete-tengeren 2500 katona részvételével tartott nagyszabású hadgyakorlatot kezdtek, így a héten az ukrán katonai vezetésben közben összeállt a kép, hiszen nyolc éve is éppen az olimpia alatt rohanták le Grúziát. Ugyanakkor szakértők szerint nem kell félni: annyira Putyin sem vakmerő, hogy valódi háborúba kezdjen Ukrajnával.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!