Társadalmi-politikai destabilizáció, az orosz rezsim külső legitimálása, információszolgáltatás és dezinformációs tevékenység – e három cél érdekében a Kreml egyre erősebben igyekszik befolyásolni az EU intézményeit, a tagállamok döntéshozóit és közvéleményét.

Moszkva eszközei az egyes szélsőjobboldali (illetve szélsőbaloldali) pártok – Magyarországon konkrétan a Jobbik, állítja a Political Capital. Ugyanis az Orbán-kormány hintapolitikája (EU kontra Kelet) Moszkvának kiemelten fontos a széljobb párt. Amelyik, az elemző cég szerint, az orosz rezsim érdekeinek kritikátlan és feltétlen kiszolgálójává vált, legyen szó energetikai ügyekről vagy az ukrán háborúban esedékes magyar kötelezettségekről. És ezzel a szervilizmussal a Jobbik nem a szavazatait maximálja: támogatói többsége ugyanis hidegháborús helyzetben meggyőző fölénnyel a Nyugatot választaná Moszkva helyett.

És persze az orosz befolyás túlterjeszkedik a Jobbikon, a legfőbb szélsőjobboldali véleményformáló kuruc.infót oroszellenes orgánumból Putyin-lappá hangszerelték át, a Jobbiktól jobbra elhelyezkedő szélsőséges szervezetek (Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, Magyar Nemzeti Arcvonal, Honfoglalás 2000) orgánumait is Moszkva barátaivá tették. Ráadásul megpróbálnak benyomulni a fősodorú médiába is, például a Magyar Hírlap és az Echo Tv elfogultan szereti az oroszokat.

Egyre több jel utal arra, hogy az orosz rezsim befolyásolási törekvései nem állnak meg a szélsőséges politikai nézeteket vallók köreiben. Az orosz vezetés általános célja az, hogy a társadalom minél szélesebb rétegében felerősítse a Nyugat-ellenes érzelmeket.

A Jobbik pedig partner ebben.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!