A rendőrségnek felül kellene vizsgálnia a döntését – nyilatkozta lapunknak Bús Balázs, a III. kerület fideszes polgármestere. Nagy biztonsági kockázatot vállal a rendőrség, ha továbbra is minden felelősséget elhárít magától a Sziget fesztivál idejére a Nagyszínpadhoz tervezett tüntetés ügyében.

 
Kállai Márton felvétele

A rendőrség szerint ez a tüntetést bejelentő (ismert szélsőjobboldali) magánszemély és a Sziget szervezőinek ügye, ugyanakkor az utóbbiak a rendőrségre mutogatnak. A III. kerületi polgármester a tüntetést tenné máshova.

Gyimesi Zoltán magánszemélyként még januárban jelentette be tüntetési szándékát az óbudai Hajógyári-szigetre a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, ahol tudomásul vették, hogy augusztus 1. és 20. között mindennap 10-től 22 óráig tüntetni fog ott, ahol 18 éve ugyanebben az időpontban a Sziget fesztivál zajlik. Kérdeztük a BRFK-t, hogyan fogják megoldani a megoldhatatlannak tűnő helyzetet. Írásos válaszukban annyit közöltek: „a rendőrség az állampolgári bejelentést, a törvényben meghatározott tiltási ok hiányában tudomásul vette, a kialakult joggyakorlatnak megfelelően a közterület tulajdonosát értesítette. Az időközben kialakult helyzettel kapcsolatban a rendőrségnek nincs döntési, mérlegelési vagy intézkedési jogköre”. A szóvivő telefonon kérdésünkre annyit tett hozzá: a közrend és a közbiztonság fenntartása a lényeg számukra, és ahogy eddig is, idén is kint lesz a rendőrség a fesztiválon.

Incze Béla, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom budapesti tagszervezetének elnöke megkeresésünkre közölte: az egyik tagjuk magánakciójáról van szó, hivatalosan a mozgalom nem lesz jelen a tüntetésen. Gyimesi Zoltán lapunknak azt mondta: „a hatályos törvények szerint nem a Sziget fesztivál, hanem az én tüntetésem lesz az óbudai szigeten, hiszen én hamarabb jelentettem be a területfoglalási engedélyt, mint a Gerendaiék. Tehát maximum minket zavarhatnak meg, nem pedig mi őket. Aki akadályozna netán minket, azt jogerősen eltávolíttathatom, hiszen a gyülekezési jogunkat sértenék meg, amiért hazánkban akár börtönbüntetés is járhat, ezt pedig biztosan nem kockáztatja sem Gerendai Károly, sem az In-kal Security. Kamerával és fényképezőgépekkel megyünk majd a tüntetésre, amelyre eddig 600-an jelezték a részvételi szándékukat a Facebookon. A benzinár emelkedéséről és egyéb gazdasági kérdésekről fogunk beszélgetni. A Fővárosi Önkormányzat, a rendőrség, vagy akár a szervezők is megkereshetnek, ha egyezkedni akarnak, de eddig ezt nem tették. Jeleztem, hogy egy helyszínre van engedélye a két különböző eseménynek, de a rendőrség ezt elhárította. Az én rendezvényem alkotmányos védelem alatt áll, amit nem zavarhat meg senki".

Gyimesi kérdésünkre azt mondta: azért ezt a helyszínt választotta, mert kerületi lakosként szereti a szigetet. És azt szerinte már januárban lehetett tudni az árképzések alapján, hogy ilyen magas lesz a benzin ára. Bús Balázs szerint egyértelmű provokációról van szó a „benzin ár elleni” tüntetésnél. „Bármilyen más önkormányzathoz tartozó helyszínt felajánlok, a Hajógyári-szigetnél minden helyszín jobb lenne. A rendőrségnek nem lett volna szabad tudomásul vennie a tüntetést, mert akkor ezek után bárki bármilyen rendezvényt megzavarhat mondva csinált okokkal" – nyilatkozta a polgármester a VH-nak.

„Minden engedéllyel rendelkezünk, ami a fesztivál szabályos lebonyolításához szükséges" – jelentette ki Gerendai Károly.

A Sziget Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: „a tüntetést a rendőrségnek kell biztosítania és megoldania, hogy a fesztivál közönsége ne kerülhessen összetűzésbe a tüntetőkkel. A hatóságnak nem elősegítenie, hanem megakadályoznia kellene a bűncselekményeket”.Gerendai cáfolta, hogy több ezer antifasiszta külföldit toboroznának a Szigetre, de az tény, hogy a fesztiválra minden évben 40-50 ezer külföldi érkezik, és többségük nem riad vissza, ha szélsőségesekkel találkozik.

„A gyülekezési jog fontos, de talán a közbiztonságot fenntartása még fontosabb. Ha lenne egy egyeztető értekezlet, arra természetesen elmennék, de amúgy semmi dolgom a tüntetőkkel, hiszen nem vagyok hatóság, nem rendelkezem a területtel és a benzinárat sem tudom befolyásolni. Ha mindenáron a fesztiválon akarnak tüntetni, azt csakis egy elzárt helyen, kordonok között tehetik meg, ahol nincsenek útban és nem zajlik semmilyen programunk - jegyezte meg Gerendai Károly.”

 

A Google-ba beütve a tüntetési helyfoglalást intéző magánszemély nevét, olyan honlap jön fel elsőként, amely egy ugyanilyen névre hallgató embert „hazafias főbelövőként” említ és egy olyan közösségi oldalhoz is elirányít, amelyen „Gyé Zé CSŐCSELÉK” elnevezéssel szerepel valaki. Az illető fényképein fegyverrel a kezében, símaszkban vesz részt tüntetéseken. De van „a papírjaidat, zsidó” és Budaházyt éltető fotó is. Olyan képmontázs is található az interneten, ahol Gyurcsány Ferenc fejéhez fegyvert tartva pózol egy Gyimesi Zoltán. „A szélsőjobbos gyűlölethullámért felelős személyek nyilvántartásában” azt írják az illetőről: „agresszív, személyiségzavaros huligán, aki az összes szélsőjobboldali megmozduláson jelen van”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!