Két év múlva nem szeretne amerikai katonát látni az országában – jelentette ki Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök a héten. A június vége óta hivatalban lévő államfőnek nem ez az első meglepő mondata, hiszen az elmúlt hónapokban lényegében mindenkit kiosztott, aki él és mozog. Még Barack Obama amerikai elnököt is, akit egy prostituált fiának nevezett.

 
Rodrigo Duterte kinevezi az országos rendőrfőkapitányt 2016 nyarán – Forrás: Profimedia

Komolyan felboríthatja a térség geopolitikai egyensúlyát, ha felszámolnák az országban lévő öt amerikai támaszpontot: az USA elveszítheti egyik csendes-óceáni bástyáját, míg Kína aránytalanul megerősödne. Másrészt az is elképzelhető, hogy Duterte komoly öngólt lő az amerikai barátság elutasításával, és ciklusát hamarabb kell befejeznie, mint tervezte.

A fülöp-szigeteki társadalom ugyanis elképesztően kedveli az amerikaiakat. Felmérések szerint az emberek 92 százaléka van jó véleménnyel az Amerikai Egyesült Államokról. Duterte ezzel szemben nem akar többé az amerikaiak „barna kis barátja” lenni. Miután a múlt héten Kínával elásta a csatabárdot, úgy tervezi, Oroszországba is ellátogat, majd közli Vlagyimir Putyin elnökkel: ők hárman – vagyis Moszkva, Peking és Manila – összefoghatnak a világ ellen.

A Kínával való összeborulást különösen pikánssá teszi, hogy a két állam viszonya a korábbi években igencsak elmérgesedett az ázsiai óriás dél-kínai-tengeri terjeszkedése miatt. Peking történelmi okokra hivatkozva magáénak vallja a tenger 90 százalékát, ezért mesterséges szigeteket hozott létre katonai céllal a valójában a Fülöp-szigetekhez tartozó területeken. Bűnlajstromuk igen hosszú.

Jóvátehetetlen károkat okoztak egyes korallzátonyokon, és ellehetetlenítették a fülöp-szigeteki halászok megélhetését, akiket ráadásul a kínai katonák súlyosan inzultáltak. Illetve azt sem tették lehetővé a fülöp-szigetekiek számára, hogy az állam területéhez tartozó tengerszakaszon – az úgynevezett kizárólagos gazdasági övezetben – kitermeljék az ásványkincseket.

Majd júliusban – Duterte beiktatása után két héttel – egy hágai választott bíróság a Fülöp-szigetek számára kedvező ítéletet hozott, amit Kína nem ismert el. Most azonban az új elnök a gazdasági előnyök érdekében hajlandó szemet hunyni a Dél-kínai-tengeren elszenvedett sérelmek felett. Október közepén 13,5 milliárd dollár értékű kereskedelmi egyezményt kötött Hszi Csinping kínai államfővel, amelyre egyébként nagy szüksége van az országnak. A fülöp-szigeteki gazdaság ugyanis alaposan megszenvedte, hogy a tengeri viszály miatt a gazdag kínai turisták más úti célt választottak maguknak, és az öntudatos kínaiak bojkottálni kezdték a szigetországból érkező mangóés ananászexportot.

Egyes vélemények szerint a nagy Kína-barátságot magyarázza az a teória is, miszerint az új kormány – különösen Perfecto Yasay külügyminiszter – erősen benne van az országban tevékenykedő kínai nagyvállalkozók zsebében. Erre utalhat az is, hogy az üzletemberek közül többen is nyíltan támogatták Duterte kemény fellépését a drogdílerek ellen, melynek eredményeképpen már legalább 3600 embert végeztek ki mindenféle bírósági eljárás nélkül.

A gyümölcsöknél és nyaralásoknál sokkal komolyabb szándékok is húzódnak a felújult szövetség hátterében, mivel Duterte Kínától szeretne fegyvereket és hadihajókat vásárolni, mert meglátása szerint az USA-tól nem kaptak eleget. Hasonló tervekkel indul egyébként Moszkvába is, ahol olcsó hitelt szeretne kapni orosz katonai helikopterek vásárlásához. Ez a fordulat viszont nem fog tetszeni a hazai katonai elitnek, melynek körében még az országos átlagnál is magasabb az Amerika-barátok aránya, köszönhetően a két ország 65 éve tartó katonai együttműködésének.

Ennek ismeretében az amerikai diplomácia egyelőre nem mutatja a félelmét azzal kapcsolatban, hogy megbomolhat a geopolitikai egyensúly. Mint John Kirby külügyi szóvivő kifejtette: nem kívánják kommentálni Duterte minden retorikai fordulatát, és továbbra is a kétoldalú kapcsolatok megerősítésén dolgoznak. Vagyis Duterte csak ugat, de nem harap, mivel tudja, az USA nélkül nincs sok esélye hatalomban maradni.


Rodrigo Duterte kinevezi az országos rendőrfőkapitányt
2016 nyarán – Forrás: Profimedia 

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!