Minden nagyváros küzd az elhagyatott utcai boltok hasznosításával.
- Közösséget is építő kezdeményezések költöztek a budapesti belváros néhány üresen álló üzletébe október végéig.
- Gyerek- és gasztronómiai programok, tudományos kísérletek, kiállítások és vetítések színesítik a Nyitva! – Kiadó Üzletek Fesztiválját.

 
Nyitva! – Kiadó Üzletek Fesztiválja

Az elmúlt évtizedekben, mióta sorra nyílnak a plázák és a belvárosi boltok helyett a nagy üzletközpontokban bonyolítjuk vásárlásaink nagy részét, az utcák telis-tele vannak szomorú látképet nyújtó lelakatolt, összegrafitizett utcafronti üzlethelyiségekkel.

A jelenség nem egyedi, szinte minden európai nagyváros küzd a problémával: miként lehetne az egyébként értékes és a városok képét nagyban meghatározó helyiségeket értelmesen hasznosítani.

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) és a Fővárosi Önkormányzat az elmúlt hónapokban olyan projekteket, kezdeményezéseket keresett, amelyek közösségépítő és kereskedelmi tevékenységét pár hétre üresen álló üzletekbe költöztetheti – elősegítve így egy-egy utca rehabilitációját is. A paletta sokszínű, a fesztiválnak az is célja, hogy a gyakorlatban tesztelje: a hagyományos funkciókon kívül mire lehet még használni a helyiségeket. Míg a Víg utcában a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak munkáival ismerkedhetnek a látogatók, a Lövölde téren a KwakLab Kutatóintézetben különböző diszciplínák kutatási módszereit és eredményeit mutatják be ingyenesen szimulációkkal és laborkísérletekkel. De október 2-tól beköltözik egy boltba a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület is, a Káldy Gyula utcai helyiségben hétköznapi tárgyakon keresztül szemléltetik az interkulturális találkozásokban rejlő pozitív lehetőségeket, és neves művészek munkáit állítják ki a migráció és sokszínűség témakörében.

Mint azt Oravecz Júlia, a KÉK munkatársa meséli, jelentkezőkben nem volt hiány, sokan szerettek volna maguknak egy üresen álló üzletet néhány hétre, ugyanakkor a magánszemélyek és önkormányzatok által felajánlott helyiségek nagy része nem volt használható állapotban. Az ideiglenes „lakók” azonban megpróbálták minimális anyagi befektetéssel ugyan, de az ízlésükre formálni a nem túl jó állapotú tereket.

Az V. kerületi Vitkovics Mihály utcában például egymás mellett két helyiségbe is beköltöztek. Az egyikben, a SZÍNTÉR projekt üzletében három kreatív csapat termékeit és munkásságát lehet megismerni, miközben a gyerekeket szinte minden nap különböző kreatív foglalkozásokkal várják. A színes, különböző rajz és egyéb kreatív művészeti eszközökkel telerakott helyiségben a Borarti for Kids szülőanyjával, Kollár Borbálával találkoztunk, aki különböző művészeti foglalkozásokat tart gyerekeknek, általában Budaörsön, de most október végéig a Nyitva! fesztiválnak köszönhetően a belvárosban is.

Mellettük, egy egészen más hangulatú helyiségben a városban maguknak egyre nagyobb teret követelő bringások képviseltetik magukat. A Velofetish névre keresztelt boltban megtalálhatók a Balkantango különböző bicikligumiból készült ékszerei, párnái, pénztárcái és egyéb különleges használati tárgyai, de a tér emellett kiállításnak is helyet ad, ahol a biciklizés művészetre és tárgykultúrára gyakorolt hatását próbálják bemutatni. A fesztivál idejére itt kapott helyet a Guruló Emlékmű is, ami 2011-ben még a romagyilkosságok emlékére készült, és akkoriban sokan sok helyen megtekerhették, ezzel is emlékezve az áldozatokra.

Ahol a beköltözőknek sikerül megvetni a lábukat, ott a hosszabb távú együttműködés sem kizárt. A fesztivál egyik célja és a szervezők reménye éppen ez: összehozni az évek óta üresen álló ingatlanok tulajdonosait azokkal, akiknek jól jöhet egy ilyen üzlet. És szépen lassan újra élet költözhet az elhagyatott boltokba, városrészekbe.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!