Kegyetlen szakadárok. - Legalább négy, fogságba esett ukrán katonával végeztek az oroszbarát szeparatisták – hozta nyilvánosságra az Amnesty International (AI).

A nemzetközi jogvédő szervezet videókkal tudja bizonyítani állítását: az egyiken még életben vannak a hadifoglyok, majd a másik felvételen már lövésnyomokkal testükön, a hullaházban láthatóak. Az AI szemtanúkkal is készített interjúkat. Egyikük elmesélte, hogy egy szakadár parancsnok közvetlen közelről lőtt agyon egy kormánykatonát.

A nemzetközi szervezet azután adta ki a közleményét, hogy a Kyev Post ukrán lapnak nyilatkozott egy oroszbarát katonai vezető, aki elmondása szerint legalább 15 ukrán katonát végzett ki hasonló módon.

Egy éve a BBC-nek egy katonai tanácsadó mesélte el, hogy azért rendeltek el kivégzéseket, hogy elejét vegyék a káosznak.

Bár nem beszélhetünk klasszikus értelemben vett háborúról, a feleknek tiszteletben kellene tartania a nemzetközi humanitárius jogot, amely szigorúan tiltja a fogságba esett katonákkal szemben elkövetett kegyetlenkedéseket. Az AI szerint a gyilkosságok kimerítik a háborús bűncselekmény fogalmát, ezért követelte, hogy vizsgálják ki a történteket. Eddig legalább 6000 ember vesztette életét a kelet- ukrajnai konfliktusban.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!