Szokott ön elalvás előtt tévézni? Esetleg SMS-ezni vagy telefonálni? Még egyszer rápillantani az e-mailekre, mielőtt nyugovóra tér? Egy friss kutatás szerint többségünk így tesz – pedig nem kéne.

Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 95%-a használ elektronikai eszközt a lefekvés előtti egy órában. Az idősebbek nagyobb arányban tévéznek, a fiatalabbak pedig inkább számítógépeznek vagy videojátékokat játszanak. Míg a 18 év alatti fiatalok fele SMS-ezik vagy beszél mobilján elalvás előtt, az életkor növekedésével az arány csökken: a középkorúak egyhatoda, az idősebbeknek pedig csupán 5%-a teszi ugyanezt.

A kutatás azt is megállapítja, hogy az ameri­kaiak közel fele ritkán vagy soha nem alszik jól, csaknem kétharmaduknak pedig alvásproblémáik vannak. Szintén közel kétharmados azok aránya, akik úgy érzik, kevesebbet alszanak a kelleténél.

A kutatók összefüggést látnak a lefekvés előtti szokások és a rossz alvásteljesítmény között. Charles Czeisler, a Harvard Medical School kutatója szerint a szórakoztató elektronikai eszközök által használt mesterséges fény elnyomja az alvást elősegítő melatonin hormon kibocsátását, éberségre buzdít és ezzel mintegy elállítja a 24 órás ciklusokra berendezkedett biológiai óránkat – ekként is nehezítve a szervezet alvásra való felkészülését. „Ezek a riasztó technológiák elárasztották a hálószobát, jelentősen hozzájárulva a keveset vagy rosszul alvók igen magas arányához”, jegyzi meg a professzor.

Az alváshiánynak számos következménye van: a munkateljesítmény romlása, egészségtelen életmód, a fáradtságból fakadó figyelmetlenség autóvezetés közben és végül, de nem utolsósorban a megkérdezett felnőttek majdnem kétharmada arról panaszkodik, hogy szexuális életüket is zavarja az aluszékonyság.

Allison Harvey, a Berkeley Egyetem alváskutatója egyszerű, hagyományos módszereket javasol a probléma kezelésére. „Ha nem tudsz jól aludni vagy álmos vagy másnap, vess egy pillantást lefekvési szokásaidra. Teremts nyugalmi körülményeket, alakítsd ki a lelassulás rutinját és kapcsold le a villanyt. Tedd a hálószobát a mindennapi aggodalmaktól mentes nyugodt szentéllyé”, hangzik tanácsa.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!