Ebéd közben olvasni? Olvasás közben enni? Vagy éppen befalni a kezünkben lévő könyvet – már ami a tartalmat illeti, és ezúttal nem átvitt értelemben. A Könyvbárban ugyanis minden héten más „könyvet”, „regényt” főznek meg. Nem kell félni, nem papír lesz a tányéron. Megkóstolhatjuk viszont Regős Bendegúz levesét az Indul a bakterházból, kanalazhatjuk Hrabal sörgyárának sörlevesét, Harry Potter százfűléfőzetét vagy éppen Malacka remegő mézzseléjét.

  <h1>Könyvbár</h1>-
  <h1>Kié ez a libamáj? Azé, aki megeszi - felvételünk a Könyvbárban készült</h1>-

Könyvbár

- – Kép 1/2

Béky Ildikó és Szalay Gábor ízig-vérig vendéglátós páros. Pedig eredeti végzettségük szerint egyikük sem az, mégis, valahogy mindig náluk sikerültek legjobban a családi és baráti összejövetelek, vacsorák. Később már idegeneket is vendégül láttak. „Többször is részt vettünk a Restaurant Dayen, vagyis egyre többször alakítottuk otthonunkat lakásétteremmé – meséli Gábor. – Akkoriban fogant meg az ötlet: megfőzhetnénk kedvenc regényeinket, azaz azokat a fogásokat, amelyeket a szereplők is fogyaszthattak. Ildikó a könyvek szerelmese, az ötletek pedig csak jöttek és jöttek. Úgy döntöttünk, nem csak egy-egy estét szánunk a könyvekre.”

Januárban éttermet nyitottak, Könyvbár & Restaurant néven a fővárosban. A heti menüt egész évre előre megírták. „Rengeteg, számunkra kedves regényt olvasunk most újra és ötletelünk, mit főzhetnénk meg belőle. Azért is jó ez, mert benne van a folyamatos megújulás lehetősége, soha nem ragadunk le egyfajta konyhánál. A fantáziának is teret adunk, hiszen a történetek nagyobb részében nem találunk fix receptet, így rajtunk áll, mi kerül a tányérra. Elég csak egy-egy jellemző alapanyagot megfogni a könyvből, a többi már rajtunk múlik. Micimackó esetében így volt adott a méz és a répa,

A szürke ötven árnyalatának hetén több volt a szürke színű vagy némi afrodiziákumot tartalmazó étel, a Sörgyári capriccio esetén pedig jöhet a folyékony kenyér mint fix alap. Nagy a kihívás – már most nagyon várom, hogy megfőzhessem őket.” A könyvek hangulata a tálalásban is visszaköszön: az Indul a bakterház hetében cserépedényben kaphattuk a levest, ha háborús regény lesz a menü, majd csajkából kanalazhatunk.

A Könyvbárban egyébként nem csak elegáns étteremben, de hangulatos könyvesboltban, könyvtárban érezhetjük magunkat.

A polcokon álló kötetek nagy része családi tulajdon vagy éppen antik könyv, de olyan vendég is akadt már, aki jelezte, szívesen felajánlaná gyűjteményét az étterem számára. Ildikó és Gábor persze örömmel fogad minden ilyen ajánlatot, de előre szólnak: csak olyat adjanak, amit nem bánnak, ha megsérül. Mert persze a könyvek nem csak díszként állnak a polcokon: bármit levehetünk, lapozgathatunk, olvasgathatunk ebéd és vacsora előtt, közben, után.

"Tudja, milyen ízű Jókai bablevese? Kóstolja meg!"

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!