Pálfi György rendező tavaly október óta arra vár, hogy elkezdhesse a Toldi című film forgatását. Elvileg ő a rendező, de úgy tűnik, erről különvéleménye van Andrew G. Vajnának, a Magyar Nemzeti Filmalapvezetőjének.

 
Pálfi György

– Kapott választ a másfél héttel ezelőtti megszólalására, amiben keményen kritizálta az Andrew G. Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalap működését?

– Márciusban találkoztam Andy Vajnával. Besétáltam hozzá és a rám szánt tíz percben azt mondta, hogy a következő héten üljünk le beszélni a Toldiról. Utána minden alkalmat lemondtak. Azóta hetente küldözgetünk levelet, telefonálgatunk, hiába.

– Holott eldöntötték, hogy 900 millióval támogatják a 2 milliárd forintos költségvetésű akciófilmjét.

– Igen, nincs költségvetési akadálya a film elkészültének. Először három feltételt szabtak: legyen gyerekbarát verzió, kevesebb vér; legyen second unit (akciójelenetforgatás), amitől olcsóbb a gyártás; és egy Vajna által küldött amerikai supervisor megnézi, hogy a megfelelő dolgokra költjük-e a pénzt. Igent mondtunk, a forgatás mégsem indult el tavaly október óta.

– Aztán megtették – a feje fölött átnyúlva – Piroch Gábort egyes jelenetek rendezőjének.

– Ez újabb feltétel volt. El kellett fogadni úgy, hogy ott sem lehetek. Pedig éppen a harci jelenetek miatt akarom a filmet elkészíteni. Félreértés ne essék: nem a kinevezett szakértővel van bajom, hanem az elvvel, hogy bármibe beleszólhatnak, akár abba is, hogy melyik színészem helyett ki szerepeljen.

– Most akkor állóháború zajlik?

– Nem háborúzni, hanem filmezni szeretnék. Ez a szakmám, ehhez értek, öt, külföldi fesztiválokon is sikeres, nagyjátékfilm van mögöttem. A folytatáshoz párbeszédre volna szükség, ezért is fordultam – végső lehetőségként – a nyilvánossághoz.

– Meddig vár a válaszra?

– Szomorú lennék, ha úgy működne a rendszer, hogy az állami pénzeket elosztó szervezetnél kell lobbizni egy válaszért, vagy ha csak „kijárással”, közös ebédelgetésekkel lehet kicsikarni azt. Pláne úgy, hogy évekig együtt fejlesztettük a forgatókönyvet és megítélték a gyártási támogatást; 3-4 év kemény munkája van ebben. Olyan ez, mint egy népmese: a legény hiába teljesít, újabbak jönnek, így sosem nyeri el a királykisasszony kegyét.

– Ön nem hibázott?

– De, amikor elhittem, hogy merni kell nagyot álmodni. A filmgyártásnak szakmai érvek mentén kellene működnie, nem érzelmi vagy politikai kérdésként.

– Lehetségesnek tartja, hogy politikai okok miatt nem kezdheti el a forgatást?

– Ekkora pénznél mindig beleszól a politika. Könnyebb lenne, ha nem állami döntéstől függene a magyar filmipar, hanem piacgazdasági alapon működne, akkor helye lenne a lobbizásnak. De Magyarország 100-150 ezer moziba járója nem tudja eltartani a filmkultúrát.

– Közben a 120 millióból készült Szabadesés című filmjét csütörtökön bemutatják a 49. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában.

– Izgatottan készülünk a bemutatóra, szombat este lesz az eredményhirdetés. Itthon szeptember 25-től látható a mozikban.

– És aztán? Megy külföldre?

– Várunk, reménykedünk. Az elköltözés a legeslegutolsó utáni forgatókönyv lenne. Van még két filmtervem a Filmalapnál és számos ötletem. Kitartok a va végsőkig.

PÁLFI GYÖRGY
• filmrendező, forgatókönyv író, egyetemi tanár
• 2002 óta a Magyar Filmszövetség és az Európai Filmakadémia tagja
• 2002-es Hukkle című filmje a Magyar Filmszemle elsőfilmeseknek járó díját kapta, és az Európai Filmakadémia Fassbinder-díját
• A Taxidermia című alkotása 2006- ban a 37. Magyar Filmszemle fődíját, a diákzsűri fődíját és a külföldi kritikusok elismerését is bezsebelte
• 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2007- ben Balázs Béla-díjjal jutalmazták

Címkék: magyar film, Interjú

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!