Egy cipősarok árából egész estés filmet forgat és a Star Wars Múzeum őrzi alkotásait. Füle Zoltán ezúttal látványos II. világháborús filmet készített.

 
A Drága Elza jelenete

– A Drága Elzát enyhén szólva is felemás módon fogadta a kritika. A mozi látványvilágát az egekig magasztalják, a sztori és a színészi játék kidolgozatlanságát viszont számon kérik az alkotókon.

– Azok, akik a sztori kidolgozatlanságát kérik számon, valószínűleg nem értették meg a történetet. Ez nem egyszerűen egy háborús film, hanem a bibliai Jób történetének parafrázisa. Egy katonáról szól, aki a poklok poklát járja végig, hogy hazatérhessen az orosz frontról. És miközben látszólag elveszíti emberi mivoltát, mégis megmarad igaz embernek.

– A Drága Elza minimális költségvetésből készült, „baráti” finanszírozással. Miért nem pályáztak a Filmalaphoz?

– Szerintem a film így is tökéletes lett. Az alaphoz pedig azért nem pályáztunk, mert hosszú és bonyolult a folyamat, én pedig szeretek gyorsan dolgozni. Nem beszélve az utolsó vágás jogáról, amiről semmi pénzért nem vagyok hajlandó lemondani.

– Azt a fanyalgók is elismerik, hogy a Drága Elza frontjelenetei realisztikusak és látványosak. Még hasonló sem igen készült Magyarországon. Lehet tudni pontosan, hogy mennyibe került ez a háború?

– Maradjunk annyiban, hogy egy másik világháborús film, A nagy füzet 900 milliós költségvetésének töredékéből készült a mi mozink.

– És nem ez volt a legolcsóbb filmje. 2000-ben Grátz Márkkal, az Elza operatőrével rajongói filmet forgattak a Csillagok háborújából. Igaz, hogy amikor George Lucas megtudta, mennyiből készült a Sötét oldal első része, leesett az álla?

– Hogy leesett-e, azt nem tudom, nem voltam ott, de tény, hogy látta és tetszett neki. Ezt Rick McCallumtól, az eredeti Star Wars trilógia producerétől tudjuk. Ő volt az, aki betette a Star Wars Múzeumba a Sötét oldal első részének eredeti VHS-kazettáját és a 2004- ben kiadott második rész DVD-jét is. Nagy megtiszteltetés.

– Valójában mekkora költségvetésből forgatták a Sötét oldalt?

– 163 dollárból. McCallum azt mondta, ebből egy cipősarkat nem tudtak volna kihozni az eredeti trilógiában.

– A napokban jött ki a Csillagok háborúja új részeinek első előzetese. Mit gondol róla?

– Én eleve az első trilógiát szerettem, és azt látom, hogy J. J. Abrahams, aki most kezébe vette a dolgokat, ugyanehhez a fílinghez tér vissza. Kevesebb CGI (számítógépen létrehozott kép), több valódi páncélba öltöztetett rohamosztagos és épített díszlet. Az eszközök legyenek használtak és valódiak.

– Vonzódik a háborús témákhoz: világháborús katonai relikviákat gyűjt, maga is nagy hagyományőrző, és a filmjeiben is láthatóan a harci jelenetekkel bíbelődik a legtöbbet. Honnan ez a szerelem?

– A jediktől és a nyolcvanas évekből. Az első Star Wars epizód után kezdtem érdeklődni a vívás iránt. Meg akartam tanulni vívni, ezért elmentem egy hagyományőrző körbe, ahol középkori kardvívást tanítottak. Aztán észrevettem, hogy a Star Warsban elég erős a II. világháborús vonulat – a rohamosztagosok felszerelése, fegyverzete –, engem meg ez nagyon érdekelt. Később kezdtem el II. világháborús fegyvereket és felszereléseket gyűjteni.

– Az Elza bemutatóján „elszólta magát”, azt mondta, új háborús filmet készítenek elő.

– Egy 2025-ben játszódó, világméretű háborús konfliktust dolgozunk fel, középpontban terroristákkal, különböző hadseregekkel és persze magyar katonákkal.

– Honnan tudják, milyen lesz a magyar katonák fegyverzete 2025-ben?

– Ismerve a magyar viszonyokat, nagyjából olyan, mint az amerikai hadseregé. Most.

Füle Zoltán
• Rendező, író, producer
• A Fix Tv műsorvezetője, színész, kaszkadőr, újságíró, a Star Wars-rajongói klub szóvivője
• Filmjei: Sötét oldal (1999); Sötét oldal 2: Rejtett múlt (2006); Szűzijáték (2006); Drága Elza! (2014)

Címkék: magyar film, Interjú

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!