Példátlan összefogás eredményeként másfél hónap alatt összegyűlt az az 55 ezer euró, ami ahhoz szükséges, hogy a súlyosan beteg kétéves Áront megműthessék Párizsban. A szülők és a kisfiúnak gyűjtő újlipótvárosi aktivisták megmutatták, hogyan lehet több ezer embert megmozgatni egy jó ügy érdekében.

 
Áronból egyfajta „hype” lett...

Az „Újlipót segít” Facebook-közösség egyik bázisán, a Briós kávézóban gyűlünk össze az aktivisták egy részével, Szilvivel, Annával, Melindával, Tündével, Nórival egy kis beszélgetésre. A hölgyek kabátján „Áron barátja vagyok” feliratú jelvény, kezükben csomagok, hintaló, megejtik a szokásos csereberét is – a csoport tagjainál természetes a holmik megosztása, minden odakerül, ahol a legnagyobb szükség van rá.

A társaság legutolsó akcióján, a Lipócia magazinnal közösen megrendezett Lipócia Jótékonysági Bazáron (LIBÁ-n) a süti- és adományasztal több mint 200 ezer forintos bevételéből, a lap 100 ezer forintos adományából, valamint egy nagy összegű magánadományból meglett a hiányzó összeg. Hétfőn az „Áron barátai” elnevezésű Facebook-oldalra Katona László, a kisfiú édesapja kiírhatta: „Mi sem tudjuk elhinni, de igaz! Összegyűlt az az 55 ezer euró, amely szükséges Áron párizsi műtétjéhez!!! Köszönjük!!! És – sokadszor is – nagyon örülünk annak, hogy velünk vagytok!” László azt meséli, hogy még hétfőn éjjel kettőkor is a gratuláló levelekre válaszolt, a héten pedig több tévéműsorban is köszönetet mondott a segítőknek, adományozóknak.

A műtétet egy egyhetes vizsgálat után február 25-én végzik el, utána pedig belekezdhetnek a rehabilitációba. A szülők leállították a gyűjtést, az „Újlipót segít” aktivistái azonban tovább folytatják munkájukat Áronért és családjáért. A több hónapos rehabilitáció költségeit szeretnék előteremteni, ami több millió forintot felemészthet majd. „Én megmondtam Lacinak – meséli Szilvi. – Ne haragudj, de Áron már nem csak a ti fiatok. A miénk is! Szeretnénk továbbkísérni titeket a rátok váró nehéz időszakon.”

És hogy miként lett Áronnak ennyi barátja? A történet talán ott kezdődik, hogy két évvel ezelőtt megszületett Újlipótvárosban, egy olyan különleges helyen, ahol figyelnek egymásra az emberek. A kisfiún féléves korában mutatkoztak meg a ritka, és mint később kiderült, gyógyszeresen nem kezelhető betegség jelei. A kiterjedt féloldali agyi rendellenesség tüneteként egyre sűrűsödő epilepsziás rohamok jelentkeztek, volt olyan nap, amikor – László szavaival – száznál abbahagyták a számolást. A betegség miatt Áron fejlődése elmaradt kortársaiétól, folyamatos fejlesztésre szorul. És mérhetetlen szenvedéseken megy keresztül családjával és bátyjával, a négyéves Bálinttal együtt, akik nap mint nap tanúi a kisfiú küzdelmeinek. A szülők, Eszter és László emberfeletti odaadással gondoskodnak, a görcsökkel küzdő, nem fejlődő, éjszakákat átvirrasztó gyerekről.

Idén tavasszal Áron szülei úgy döntöttek, hogy lépniük kell. László évekig élt az USA-ban, mint mondja, elsajátította azt a szemléletet, hogy baj esetén a hasonló problémákkal küzdőknek össze kell fogniuk, nemcsak szabad, de kell is kérdezni, tájékozódni, segítséget kérni és elfogadni. Kapcsolatba lépett egy amerikai csoporttal, amelynek tagjai olyan szülők, akiknek gyerekei Áronéhoz hasonló betegséggel küzdenek, volt köztük olyan, aki a kisfiú leleteivel felkeresett egy Los Angeles-i specialistát, aki másodszakvéleményt állított ki – puszta szívességből. „Azt mondtuk: a legjobbat akarjuk, a világ legjobb intézetében a legjobb orvost, kerül, amibe kerül” – meséli László. Így jutottak el a párizsi klinikára, ahol eldőlt, csak egy olyan műtéttel lehet Áronon segíteni, melynek során a jobb oldali frontális részről leválasztják a sérült területeket. Nagy az esélye annak, hogy a mozgásért, periférikus látásért felelős részek sérülhetnek, de ezek később részben rehabilitálhatók, és ha marad is valami károsodás, a kisfiú képes lehet az önálló életre, ami máshogy nem biztosítható. Már „csak” a műtéthez szükséges pénzt kellett előteremteni. Lászlóék döntés elé kerültek: vagy eladják a lakásukat és a négytagú családnak nem lesz hova hazavinni a megműtött kisfiút, vagy a nyilvánosság bevonásával segítséget kérnek. „Nem akartuk az ismerőseinket kellemetlen helyzetbe hozni azzal, hogy egyenesen tőlük kérünk segítséget. Október 20-án létrehoztam az »Áron barátai« Facebook-oldalt, melynek angol nyelvű változata már korábban is élt, feltettünk három bankszámlaszámot, és elindult a csoda. Szó szerint özönlöttek a felajánlások először a barátoktól, aztán már azok ismerőseitől, és idegenektől vidékről, külföldről is. Még egy vidéki rendőrkapitányságon is szerveztek gyűjtést Áronnak. Közben egyre több fórumon jelent meg történetük, Áronból egyfajta „hype” lett. A kérdésre, hogy ez bárhol máshol az országban megtörténhetett volna, László és az aktivisták véleménye is egyöntetű nem. „Ha Áron egy kis faluban, egy jóval kisebb kapcsolati hálóval rendelkező családba születik, nincs esélye arra, hogy megérje a felnőttkort” – mondja az édesapa.

„Tudjuk, közhely, de Újlipótváros tényleg egy olyan negyed, ahol magunkénak érezzük egymás problémáját” – mondja Melinda. Ezért is hozta létre az Újlipótvárosi szülők és barátaik csoport az „Újlipót segít” társaságot, amely az elmúlt hónapokban már több rászoruló családnak nyújtott segítséget, de tevékenységük Áron történetével egy új szintre lépett. Szeretnék, ha kezdeményezésük mintául szolgálhatna más településrészeknek is – ha például lenne Csillaghegy vagy Kaposvár segít –, hiszen a sajátnak érzett ügyeket, szomszédunk, gyerekünk iskolatársának problémáit sokkal inkább kezelni tudjuk, mint egy idegenét.

Az újlipótvárosi aktivisták megannyi kreatív módját találták meg a pénzszerzésnek, amelybe a helyi vállalkozások is beszálltak. A Briós kávézóban elfogyasztott minden croissant árából 50 forint Ároné lett egy hónapon át, a Pöttöm Panna gyerekruhabolt egy hétig minden nap más termékcsoport után adott 10 százalékot, a Vadász Galériában kiállított adományképek ára is Áron számláját gyarapította, de volt jótékonysági zenekuckó a Parksarokban, és könnyűzenei koncert, melyen az egyik aktivista férjének zenekara játszott a Mika Tivadar Mulatóban. Nemrég elindult egy aukciós portál, az ujlipotsegit.hu amelyen művészek és műtárgytulajdonosok felajánlásaira lehet licitálni. Ez az oldal, ha Áron rehabilitációjára összegyűlt a pénz, további konkrét ügyekre gyűjt majd. Január 11-én a helyi zeneiskolában lesz jótékonysági koncert, ahol a zeneiskolások mellett neves jazz-zenészek lépnek majd fel. Természetesen azoknak a felajánlásai, akik az „ismeretlen Áronnak” adakoztak is nagyon komoly részét képezik az összegyűlt összegnek.

A család Facebook-bejegyzései által továbbra is részesei lehetünk Áron történetének, hiszen máshogy nem tudják meghálálni a segítséget, csak úgy, ha az adakozók végigkísérhetik a kisfiú gyógyulását. Az édesapa feltett szándéka, hogy valamely módon másoknak is megadhassa majd a gyógyulás esélyét, de lehet, hogy már meg is tette az újlipótvárosi aktivistákkal együtt azzal, hogy megmutatta, hogyan lehet egy ország figyelmét felkelteni kisfia iránt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!