Teddy, a plüssmackó világszerte a gyerekek legjobb barátja: puha is, meleg is, ölelgetni lehet, vagy hozzábújni, ha a szülő épp nincs kéznél… A legokosabb Teddy (akit Teddy, the Guardian névre kereszteltek), azonban még ennél is többet tud: belseje nem csak kóccal, de szenzorokkal is tel(v)e van, amelyek folyamatosan monitorozzák a hozzáérő csöppség életjeleit.

 
Forrás: Teddytheguardian.com

Az elsőre mezei játék mackónak tűnő jó barát méri a gyerek vérnyomását, pulzusát, vérének oxigén ellátottságát, testhőmérsékletét. Az adatokat pedig azonnal – vezeték nélküli technológiát alkalmazva – továbbítja a gyermekorvosnak. Nem csak továbbítja, de analizálja is azokat, segítve ezzel a gyógyítók munkáját. Így a gyerek minden egészségügyi adata egy helyen lesz, könnyen visszakereshető és összegezhető formában.

Az őrző-védő mackót két fiatal horvát nő, Josipa Majic és Ana Burica fejlesztette ki és elsősorban az orvosok munkájának megkönnyítésére varrták össze a plüssállatot. Alapozva mindezt arra a tényre, miszerint a gyerek a fehér köpenyesek környezetében stresszesebb, idegesebb lesz, és olyan tüneteket produkál, amelyek félrevezethető információkat adhatnak tényleges egészségügyi állapotáról. Ezzel ellentétben, a maci megnyugtató közelségében a kicsik szinte otthon érzik magukat, ezáltal pedig életjelei is normalizálódnak. Arról nem is beszélve, hogyha a doktornál nem csak jutalomédesség, de egy régi jó barátként ismert mackó is várja a pici betegeket, sokkal szívesebben látogatnak el az orvosi rendelőkbe. A kórházban pedig állandó felügyeletet biztosít: a gyerek ágyában éjjel-nappal méri annak aktuális egészségügyi állapotát, és jelez, ha baj van. Az okos telefonon, tableten vagy számítógépen tárolt, rendszerezett adatokkal pedig a gyógyulás lehetséges időpontját is könnyebb megjósolni.

A hölgyek találmányát világszerte elismeréssel fogadták, és a jelenleg legígéretesebb öt egészségügyi fejlesztés között tartják számon. 169 euróért – körülbelül 50 ezer forintért – pedig mi is állandó orvosi felügyeletet rendelhetünk gyermekünk mellé.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!