Maryland államban is jóváhagyta a minap a képviselőház az azonos neműek házasságát, így nyártól már nyolc tagállamban köthetnek házasságot a homoszexuálisok az Egyesült Államokban. Annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások szerint – ha csak egy hajszányival is, de – többségbe kerültek azok, akik elfogadják az ilyen típusú ceremóniákat, a kérdés erősen megosztja az amerikai társadalmat.

 
Elton John és David Furnish máig a lehíresebb és leggazdagabb meleg pár

Kaliforniában például 2008-ban népszavazással akarták visszavonatni a helyi képviselőház döntését, de a Legfelsőbb Bíróság nemrég alkotmányellenesnek minősítette, hogy egy olyan jogot, amelyet egyszer már megadtak, visszavonjanak az állampolgárok szexuális beállítottsága miatt. Ennek ellenére Washington államban, ahol a múlt héten döntöttek arról, hogy a meleg és leszbikus párok számára is engedélyezik a házasságkötést, konzervatív-keresztény mozgalmak máris azon dolgoznak, hogyan lehetne népszavazással megsemmisíteni a döntést.

Az elnökválasztási kampányban Rick Santorum konzervatív elnökjelölt-aspiráns azt ígérte, ha megválasztják, alkotmányba foglalja, hogy az azonos ne­műek nem házasodhatnak össze. Ugyanakkor mintegy nyolcvan polgármester – közöttük New York, Chicago és Los Angeles vezetője – indított kampányt a melegházasságok mellett. Azt pedig, hogy erre mekkora igény van, mi sem bizonyítja jobban, a nyáron majdnem sorsot kellett húzni azoknak a pároknak, akik a törvény életbe lépésének napján szerettek volna összeházasodni.

Legelébb Hollandiában engedélyezték az azonos neműek házasságát, az első ilyen szertartást 2001. április 1-jén tartották. Azóta mintegy 15 ezer meleg pár kötött házasságot, és az ország kifejezetten büszke arra, hogy ők lehettek az engedélyezés úttörői. Hollandia példáját számos másik európai ország is követte, így ma már a világ tíz országában adott ez a lehetőség, és jó néhányban most akarják legalizálni. Nagy-Britanniában az idén jelentette be a David Cameron vezette kormány, hogy 2015-től legalizálják a meleg párok házasságkötését, ami máris hatalmas felháborodást váltott ki a társadalom bizonyos rétegeiben. „Erősen javasoljuk bárkinek, aki ellenzi az egyneműek házasságát, hogy ne házasodjon össze azonos neművel” – reagált egy brit melegjogi szervezet vezetője arra a keresztény kezdeményezésre, amely petícióban kérné a kormányt, változtassa meg a döntését.

Franciaországban a Libération napilap nemrég arról számolt be, hogy Nicolas Sarkozy elnök, aki már korábban is utalt arra, hogy nem ellenzi a kérdést, végre kiáll a melegek jogaiért. Azonban az elnök cáfolta ezeket a híreket, amelyek hátterében az állhat, hogy csak akkor győzheti le a szocialista elnökjelöltet, aki támogatja a legalizálást, ha maga mellé állítja a szélsőséges szavazókat.

Érdekes, hogy egyes, erős katolikus hagyományokkal rendelkező országokban – például Spanyolországban, Portu­gáliában, Mexikóban vagy Argentínában – is engedélyezték az ilyen típusú frigyeket. Spanyolország állampolgárságot adott a Puerto Ricó-i származású Ricky Martin énekesnek, hogy a sztár összeházasodhasson a barátjával.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!