„Ide nem beteg gyerekek jönnek, hanem kamaszok, akik feleselnek, honvágyuk van, szerelmesek” – mondja Gellért Fruzsina, a Bátor Tábor diabéteszes kamaszoknak szervezett turnusának táborvezetője. Pedig az itt nyaraló 13-18 éves gyerekek súlyos betegek egy életen át. Inzulint mérnek, szénhidrátot számolnak, ételt porcióznak, nemet mondanak csokira, cukorkára az év minden napján, életük végéig. Ha fegyelmezetlenek, az életükkel játszanak. Ezt a súlyos terhet szeretnék levenni a vállukról a Bátor Tábor munkatársai és cimborái, azaz önkéntesei, hogy egy hétre gondtalan gyerekek lehessenek.

  -
  -
  -
- – Kép 1/3

Lovaglás, falmászás, evezés, íjászat, horgászat – megannyi örömteli próbatétel, amely a táborlakókra vár. Nem hallani nyafogást: nincs kedvem, úgysem fog menni… – ezek a gyerekek nem azért húzzák meg az íjat vagy másznak fel a falon, mert szüleik kifizették a tábort (amely egyébként ingyenes), hanem mert fontos a küzdelem és a siker. Önmaguk és az akadályok legyőzése. Komoly segítséget nyújt ehhez az önkéntesek, azaz cimborák és társaik biztatása, őszinte taps és gratuláció jár a kifogott halért vagy a pontos találatért. „Ezek a gyerekek a betegségük által sokkal érettebbek, empatikusabbak, figyelmesebbek a kortársaiknál” – erősíti meg tapasztalatainkat Kun Zsuzsanna, a Bátor Tábor Alapítvány munkatársa, aki a nap folyamán körbevezet minket a hatvani táborhelyen és válaszol a kérdéseinkre. A kapuban Csufi kutya fogad minket, ő a körlet egyetlen állandó lakója, aki még a Bátor Tábor indulása idején kéredzkedett be, valamit megérzett abból, hogy itt csak nevetésre és vidámságra kell felügyelnie. Az étkező előtti téren kis- és nagykamaszok gyülekeznek, indul a közös tánc, amit napjában többször is eljárnak, ki így, ki úgy: nyeglén, szégyenlős mosollyal vagy nagy koncentrációval – de egyetlen megnyúlt, mutáló kamaszfiú vagy gátlásos lány sem hagyja ki. A közös szeánsz után ki-ki a maga csapatával indul a délelőtti programra, mi az istálló felé igyekvőkkel tartunk. Szellő és Petra hátára már fel is pattant egy fiú és egy leányzó, mikor újra feléjük nézünk egyikük már háttal előre lovagol, a másik pedig fekszik a pacin. „Bizalom és egyensúlyfejlesztő gyakorlatok ezek, persze vannak, akiknek az is kihívás, hogy egyáltalán felüljenek egy lóra, különösen azokban a turnusokban, ahol legyengült vagy mozgásukban korlátozott gyerekek vannak. Az ő esetükben más jelent sikert, az ő teljesítményüket fizikai állapotuk még nagyobbá teszi” – mondja Zsuzsi. Az sem baj, ha valaki nagyon fél a lovaktól, az Fabatka hátára kapaszkodik fel. Fabatka a tábor kabalaállata, története jól jellemzi a tábor szellemiségét: pár éve egy nagy viharban kidőlt fából faragták a karbantartók, azóta ő a hely Abigélje, az ő fülébe súghatják titkaikat a gyerekek.

A karámot magunk mögött hagyjuk, kis erdőbe érünk, taps, örömkiáltás, lufipukkanás hallatszik. A táborlakók egyik kedvenc programhelyére értünk, az egyéni próbálkozások után, éppen a szinkronlövés következik. A 10 gyerek egyszerre áll fel, feszíti meg az íjat a hirtelen beállt feszült csöndben, majd egyszerre lőnek. A találati arány ilyenkor sokkal magasabb az összehangolódás és a közös koncentráció eredményeképpen. A programot Molnár Attila, a Bátor Tábor Alapítvány ügyvezető igazgatója vezeti – az alapítvány munkatársainak lehetősége van évente egy-egy hetet a táborban tölteni önkéntesként, általában él is ezzel mindenki. A minket kísérő Zsuzsi 10 turnusban volt már cimbora, 10 színes karkötő emlékezteti erre. „Ez egy vékony, de nagyon erős hegymászó segédkötélből készült emlék, amit minden önkéntes és táborlakó gyerek megkap a turnus végén. Az együtt töltött idő erejét szimbolizálja – és erről szoktuk felismerni egymást az utcán” – meséli nevetve Zsuzsi. Egy olyan fiúhoz, Tomihoz kísér minket, akinek karján még gyerekkorában kezdtek sorakozni a karkötők, most már cimboraként gyarapítja őket. 2002 és 2004 között diabéteszes gyerekként táborozott itt, alig várta, hogy betöltse a húszat és újra jöhessen, immár önkéntesként. Azt mondja „kint” olyan mogorvák az emberek, nem értik, hogy miért ilyen jókedvű, pedig számára ez a természetes – itt bezzeg nem kell visszafognia magát. Most éppen egy nyugisabb programban segédkezik: a kis horgászoknak segít, délután pedig már egy csónak kormányosaként látjuk viszont a tábor hangulatos kis taván.

Következő állomásunk a tábor emblematikus helye, a Bátorkodó. 10 méteres oszlopok között kötélpálya, mászófal, óriás hinta. Egy lányka éppen remegő lábbal próbál felállni a találóan elnevezett Pelenkaoszlopon, ami egy ötméteres, jó pár centis kilengésű póznára fektetett kis falap, mikor sikerül neki, óriási ovációval ünneplik. Izgultak érte a többiek, ahogy a kötélen ingó vagy a maga alá rekeszeket pakolgató társáért is. Itt a leglátványosabbak az élményterápia fázisai: a kihívás, a motiválás és a visszacsatolás – ha tériszonyunkat leküzdve felmászunk egy égbe nyúló falra, bármire képesek lehetünk, bármilyen akadályt leküzdhetünk.

Az itt töltött idő nemcsak felejthetetlen élményeket ad, hanem önbizalommal vértezi fel a krónikus beteg gyerekeket, akiknek nagy szükségük van erre mindennapi életükben.

Lili, Viki és Máté 14-16 éves táborlakó kamaszok. Az ország különböző pontjairól jöttek, korábban nem ismerték egymást, de sok közös van bennük: vagányak, közlékenyek, közvetlenek. És természetesen mindhárman cukorbetegek. Betegségükről idebent nem nagyon beszélnek – van, mi elfeledtesse –, de most érdeklődve hallgatják, kommentálják egymás történetét. „Neked 48 volt a cukrod, mikor kiderült? – csodálkozik Máté Vikire. – Hát akkor nagyon vacakul lehettél! Nekem »csak« 40 volt, de én már a tesiórán is elaludtam, meg csont és bőr voltam.” „Én is fogytam 15 kilót, és annyira szomjas voltam, hogy ültem a kádban és nem tudtam levenni a számat a csapról” – meséli Lili már-már derűsen, aztán számunkra követhetetlen beszámolóba kezd a pumpáról, ami az inzulint adagolja neki, hogy mikor milyen érték a megfelelő, mennyit ehet, hogy kell számolni. Viki és Máté helyeslően bólogat, alig értjük, amit mond. Azt azonban mi is felfogjuk, mit jelent az, amiről aztán Viki beszél, hogy milyen „szerencsés”(!), hogy ő éjjel felkel arra, ha 2 alá zuhan a cukra, és eszik az éjjeliszekrényre készített kekszből. „Az jó – kontráz Máté –, ha nem ébredsz fel rá, akkor lehet, hogy egyáltalán nem kelsz fel…”

Ő az elmúlt pár évben a sok szörnyűség mellett a közvetlen életveszélyt is megélte. Az akkor még 13 éves fiúnál úgy vették észre a lisztérzékenységet, hogy a hasnyálmirigye felmondta a szolgálatot. A kezeletlen gluténallergia miatt alakult ki nála a cukorbetegség is, erre azonban fél évig nem figyelt fel a környezete, pedig Máté már minden klasszikus tünetet produkált. „Én itt is kilógok a sorból – kesereg a nagydumás fiú –, itt is mást eszem, mint a többiek.” Pedig erre igazán odafigyelnek a tábor szervezői. Arra, hogy a gyerekeknek a betegségükkel, táplálkozásukkal ne kelljen foglalkozniuk. 2 orvos, 3 dietetikus, 7 nővér figyeli az inzulinértékeket, állapítja meg annak megfelelően az étkezéseket, sok gyereknek a diabéteszen túl glutén, tojás és/vagy laktózallergiája van, mindez itt nem jelent problémát, sőt a helyi termelők adta alapanyagokból igyekeznek úgy öszszeállítani a menüt, hogy a gyerekek még választhassanak is, ha valamit esetleg nem szeretnek. „A mi szerepünk itt láthatatlan – mondja dr. Maróti Ágnes, a Szegedi Gyermekklinika diabetológiával foglalkozó gyermekorvosa, aki (akárcsak a nővérek vagy a diabetológusok) a szabadságából áldoz azért, hogy itt lehessen, segíthessen. – Az a feladatunk, hogy észrevétlenül levegyük róluk azt a terhet, ami az életük 95%-t kiteszi: hogy gondolkozzanak az inzulinszintjükön, az evésükön. Nagyon jól felszerelt egészségügyi ház áll a rendelkezésünkre, ami egy sürgősséginek is megfelel. Ez most egy elég »problémás« turnus, most is fekszik bent a pihenőszobában egy kislány, aki rosszul lett, minden nap van valaki, ennyi diabéteszes gyereknél ez nem meglepő, de maximális biztonságban vannak.” A doktornő azt is elmondja, hogy bár tapasztalnak rosszul beállított diétát, nem céljuk az edukáció, az inzulinmérésen és a szükséges ellátáson kívül nem „zargatják” a gyerekeket.

„A legfontosabb a kortárs közegben való önfeledt szórakozás – hangsúlyozza Kun Zsuzsanna –, azt csinálhatják, amit ennyi idősen kell, és itt nem lógnak ki a sorból a betegségükkel.” Például szerelmesek, ahogy azt a nyári táborokban szokás, ezért is lehet annyira népszerű a tábori posta, amellyel kis üzeneteket küldhetnek egymásnak. A lányok-fiúk esténként, a meghitt, kuckós beszélgetések előtt kapják meg a házicimbijüktől a leveleket.

A gyerekek 10 fős házakban laknak 4 házicimbivel, akik az egész napot velük töltik. „Mi mindent átélünk, amit ők is, a nap 24 órájában velük vagyunk – mondja Betti, aki civilben logisztikai vezető, és harmadik nyarát tölti önkéntesként a táborban. – Szülőpótlékok, mankók, barátok vagyunk számukra, az a feladatunk, hogy minden itt töltött napjuk szép legyen.” Ahogy az összes munkatársnak és önkéntesnek, akik száma turnusonként meghaladja a gyerekekét. Azt gondolnánk, nem könnyű összeverbuválni nyaranta több száz önkéntest, de igazság szerint jóval több a jelentkező, mint a cimborahelyek száma, így kénytelenek válogatni a jelöltek közül, és várólista is van. Erre a legjobb magyarázatot a 22 éves, óvodapedagógusnak készülő Bence adja, akinek ez az első éve itt és a színjátszó programot vezeti. „Amióta itt vagyok, egyfolytában csak vigyorgok. Hatalmas élmény és terápia ez nekünk is, nemcsak a gyerekeknek. Ez egész más világ, mint ami kint van.” A kinti, mogorva világba Csufi kutya kísér vissza minket, aki még hosszan fut távozó autónk mellett.

(Siker)történet

A Bátor Tábor Alapítvány 2001 óta szervez élményterápiás táborokat a daganatos, cukorbeteg, krónikus ízületi gyulladással (JIA), valamint haemophiliával kezelt gyermekek és családjaik részére. Nyáron gyerektáborok, ősszel és tavasszal hétvégi Családi és Testvér Táborok formájában fogadják őket ingyenes programjaikkal. Évente 680 táborozót tudnak elhelyezni, az elmúlt 11 évben több mint 3700 vendég fordult meg a hatvani paradicsomban, akiket több mint 1900 cimbora kísért. A Bátor Tábor tagja a SeriousFun Children’s Network nemzetközi hálózatnak, amelyet Paul Newman alapított 20 évvel ezelőtt. Az alapítvány állami támogatás nélkül, az adó 1%-os felajánlásokból és kisebb-nagyobb cégek támogatásából működteti a tábort. A Bátor Tábor fenntartását emellett a kisebb, de rendszeres magánadományokból tudják biztosítani.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!