Salsa, merengue, cumbia és aerobik. Pörgős kardioedzés latin-amerikai dallamokra. 500 kalória mínusz az önfeledt tánctól. A zumba egyre népszerűbb Magyarországon is.

A ’90-es évek közepén egy kolumbiai fitnesz-edző épp az órája előtt vette észre, hogy otthon felejtette az aerobikzenéit, és csak latinos CD-k voltak kéznél. Az edzést meg kellett tartani, a tanár jobb híján improvizált. Az óra hatalmas sikert aratott. Így született meg a zumba. A szó dél-amerikai spanyol szlengben azt jelenti, hogy szórakozni, bulizni. Épp ebben áll a mozgásforma varázsa: az alakformáló edzésen úgy érezzük, mintha egy partin lennénk. Három alapszabály van: mozogj, mosolyogj és érezd jól magad!

Először Amerikában vált népszerűvé a latin táncokkal vegyített aerobik, de 2007-ben már mind az öt kontinensen zumbáztak. Magyarországon tavaly kezdett el hódítani ez a mozgásforma. Ma Keszthelytől Sátoraljaújhelyig, Soprontól Szegedig hirdetnek zumbaedzéseket.

– Az aerobik zenéje általában 128 ütem percenként. Ez rettentő monotonná teszi – magyarázta Farkas Mónika, a tatabányai Free Dance Hall instruktora. – Mivel a zumbánál eredeti latin-amerikai zenéket hallgatunk, a mozgás is sokkal változatosabb lesz.

– Tizenkét évig táncoltam versenyszerűen, de most nincs párom. Hiányzott a tánc, ezért zumbázom – mondja az edzés után az egyik résztvevő az öltözőben. – Én meg nem tudtam soha rávenni a férjem, hogy menjünk el táncolni, zumbázni viszont lehet egyedül is – teszi hozzá egy társa.

Az órákon el lehet sajátítani a merengue, cumbia, salsa, samba, mambo, cha-cha, de akár a hastánc vagy a jíve alaplépéseit. – De senki ne higgye azt, hogyha például megtanul egy salsára épülő 3-4 perces koreográfiát, akkor már tud is salsázni. A résztvevők megismerhetik a legfontosabb lépéseket és az ütemet, de ezek csak stilizált mozdulatok – mondja Farkas Mónika. Aki komolyabban kedvet kap egy tánchoz, az csak tanfolyamon sajátíthatja el igazán.

Emellett a zumba fejleszti az állóképességet. Az erős kardioedzéssel akár 500-600 kalóriát is égethetünk egy óra alatt. – Gabi néni azt mondta, hogy még a bugyink is vizes lesz. Igaza volt! – állapítja meg néhány kamaszlány, akiket az egyik tanáruk beszélt rá az órára.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!