Mondja, kapitány úr, tudja mire vállalkozott – kérdeztük a pénteken kinevezett új labdarúgó-szövetségi kapitányt, Egervári Sándort, aki Erwin Koemant váltja ezen a poszton.

 

 

– Természetesen, de minden edző legnagyobb vágya az, hogy a nemzeti csapat vezetője legyen. Azzal is tisztában vagyok, hogy Magyar országon „több millió” szövetségi kapitány van. És abban is biztos vagyok, hogy fogok majd hideget és meleget kapni.

– Mikor tudta meg?

– Pénteken a sajtótájékoztatón. Igaz, hogy előtte már szó került róla Csányi Sándor elnök úr és köztem.

– Tud úszni?

– Sejtem, hogy mit ért ez alatt: rögtön a mély vízbe kell, hogy ugorjak, mert bemutatkozásomra augusztus 11-én a Wembleyben kerül majd sor Anglia ellen.

– Mi kértek öntől, amikor közölték, hogy szövetségi kapitány lesz?

– A világbajnoki selejtezőkre kell majd egy olyan ütőképes csapatot kialakítanom, amely remélhetően végre kijuthat majd ismét a vb-re. Természetesen nem elhanyagolható feladatom az Eb-selej te ző kön való jó szereplés is.

– Az elmúlt időszakban szinte kabinetkérdés volt Gera Zoltán visszatérése a magyar válogatottba.

– Gera jelenleg az egyik meghatározó egyénisége a magyar labdarúgásnak, és szüksége van rá a nemzeti csapatnak. Szombaton beszéltem vele telefonon, és abban állapodtunk meg, hogy a jövő héten találkozunk és tárgyalunk a dologról. – Sok vitát váltott ki az elmúlt időszakban, hogy olyan játékosok is bekerültek a válogatottba, akik külföldi csapataikban kispadosok vagy éppen cserék voltak.

– Olyan emberekre akarok építeni, akik állandóan játékban vannak, és emellett, olyanokra, akik meghatározói voltak az U20-as világbajnokságon bronzérmes csapatnak. Hogy csak néhány nevet említsek: Gosztonyi András, Német Krisztián, Koeman Vladimir, Kádár Tamás, a „tizenegyesölő” Gulácsi Péter, Korcsmár Zsolt és Debreceni András.

– Milyen szerepet szán nekik a válogatottban?

– Természetesen egyik pillanatról a másikra nem lehet őket bedobni a mélyvízbe, úgy tervezem, hogy 20-30 percet adok nekik az első időszakban, hogy szokják a felnőtt-találkozók légkörét.

– A válogatottban több idősebb játékos is bizonyított már. Velük mi lesz?

– Nem húzok kategorikus határvonalat idősebbek és fiatalabbak között. Mindig azokat fogom játszatni, akik a legjobb formában vannak.

– A sikeres magyar edzők közé tartozik, hiszen bajnokságot nyert több alkalommal is csapatával. Így a Dunaújvárossal, valamint kétszer az MTK-val, sőt volt a Magyar Edzők Testületének elnöke is. Általában a külföldieket szerepeltették a korábbi kapitányok és sok magyar játékos túl fiatalon került ki idegenbe – az ő tehetségük és tudásuk hiányzott a hazai bajnokságból, amit a színvonal is megsínylett.

– Valóban így van. Éppen ezért azt tervezem, ha az elnökség hozzájárul, hogy az itthoni bajnokságban szereplő játékosokból kialakítsunk egy olyan B-válogatottat, amely megfelelő bázis lehet a jövőt tekintve, és így ezek a játékosok is szokhatják majd a nemzetközi mérkőzések légkörét.

– Csányi Sándor elnök igen melegen méltatta önt. Szó szerint azt mondta, hogy korábban, amikor megfordult a fejében az, hogy lesz egy csapata, már eleve önre gondolt.

– Nagyon jólestek az elnök úr méltató szavai, és meg kell, hogy mondjam, igencsak meglepődtem, és minden tudásommal azon leszek, hogy megfeleljek a szövetség vezetőségének bizalmának, ám legfőképp a magyar labdarúgás híveinek.

–Hatékony kapitánya volt a fiatalok együttesének, hiszen az utóbbi évtizedek legnagyobb sikerét az egyiptomi korosztályos világbajnokságon aratta Ma gyarország. Meg kell, hogy váljon ezek szerint a „gyerekektől”? – Sajnos, a felnőtt- és az utánpótlás- válogatott mérkőzései szinte mindig egybeesnek majd, de a szememet továbbra is rajtuk tartom, és konzultálni fogok utódommal, mert hallatlanul fontos a magyar labdarúgás szempontjából, hogy ez a fiatal társaság jól szerepeljen a korosztályos Eb-n, és kiharcolja a 2012-es londoni olimpián való részvétel jogát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!