Dávid Kornél után újabb magyar kosárlabdázó, a 22 éves, 221 centiméter magas Somogyi Gergely is lehetőséget kaphat arra, hogy bemutatkozzon az NBA-ben, méghozzá az egyik legerősebb és legismertebb csapatnál, a Los Angeles Lakersnél. Somogyi Gergely, vagy ahogy Amerikában hívják, „Greg” októberben edzőtáborba megy, ahol olyan világnagysággal készülhet együtt, mint Kobe Bryant.

 
Somogyi Gergely az NBA küszöbén

– Édesapja, Somogyi György, a MAFC kosárlabda-játékosa volt, és két méter feletti magasságát jól kamatoztatta a hazai mezőnyben. Ezért választotta ezt a sportágat?

– Mindenképpen nagy szerepet játszott abban, hogy elkezdtem kosarazni, de soha nem azért játszottam, mert muszáj volt. Először vízipólóztam, és egy év után váltottam át a kosárlabdára.

– Már gyerekkorában is „túlnőtte” társait?

– Igen, mindig is magasabb voltam a kortársaimnál.

– Itthon a röplabdások és a kézilabdások nem keresték meg?

– Nem.

– Magyarországon a Zuglói Sasoknál és a Bp. Honvédban játszott. Miként került az Egyesült Államokba?

– Mindig is tudtam, hogy az Egyesült Államokban szeretnék egyetemre járni, és 16 éves koromban megnyílt előttem egy lehetőség, hogy itt folytathassam a középiskolát.

– Nagyon fiatalon hagyta el a szülői házat. Nehéz volt megszokni az idegen környezetet?

– Nem, mert az új iskolában mindenki segítőkész volt, és mindent megtettek, hogy jól érezzem magam. Egyik csapattársam családja gyakorlatilag „örökbe fogadott”.

– Milyen szakon végzett az egyetemen?

– Szociológián.

– A kaliforniai UC. Santa Barbara játékosaként évekig játszott az egyetemi bajnokságon. Meglepetésként érte a Los Angeles Lakers megkeresése?

– Nem. Az egyetemi szezon vége és az aláírásom között sok idő eltelt, és sok esemény történt, ami végül is a szerződés megkötéséhez vezetett. Egy NBA-szerződés nem a szerencsén múlik. Nagyon megdolgoztam azért, hogy most itt lehessek.

– Eddig tanulmányi ösztöndíjasként kosárlabdázott. Most profi státuszba került?

– Igen, a Los Angeles Lakers egy profi klub.

– A Lakers az NBA egyik legsikeresebb csapata, ahol a sportág sztárjai játszanak. Milyen volt az első találkozásuk?

– Izgalmas, hiszen néhányukat gyerekkorom óta néztem a tévében közvetített meccseken. De végül ők is csak emberek, és mindenki nagyon nyitottan fogadott.

– A hírek szerint meghívást kapott az októberi edzőtáborba. A korábbinál keményebb edzések várnak önre?

– Nem feltétlenül keményebbek, de más lesz, mint eddig. Az eddigi edzések főleg az egyéni képességek fejlesztéséről szóltak. Az edzőtáborban a figurák és a védekezés gyakorlásán lesz a hangsúly.

– Ha szóhoz jut a csapatnál, akkor Dávid Kornél után a második olyan magyar játékos lesz, aki részt vesz ebben az elit bajnokságban. Ismeri Dávid Kornélt?

– Személyesen találkoztunk a vegasi Summer League idején, én természetesen tudom, hogy ő ki, de közelebbről nem ismerem.

A vegasi Summer League az NBA nyári válogató „tábora”/bajnoksága, amikor összejönnek az NBA-be tartozó csapatok, és fiatal játékosokat próbálnak ki, hogy lássák, hogyan jönnek ki egymással és a nagyokkal.

Címkék: sport, kosárlabda, NBA, Interjú

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!