A számos ismert tatabányai labdarúgó közül is kiemelkedik Kiprich József. 1980-ban 17 évesen mutatkozott be a Bányász csapatában, az NB I-ben. 1984-ben már pályára lépett a magyar válogatott színeiben, és a 70 válogatottbeli mérkőzésén 28 gólt szerzett. Játszott külföldön is, Hollandiában és Cipruson, és volt magyar, valamint ciprusi gólkirály. Az aktív labdarúgópályafutását befejezve edző lett, edzősködött az élvonalban is, ám jelenleg a megyebajnokságban szereplő Vértesszőlős edzője. Az ezer szállal Tatabányához kötődő Kiprich József is beszélt a város futballjában történtekről.

 
Kiprich József

– Ha azt mondom, hogy itt egyszer elvérzett a világhírű Real Madrid, most meg nem tud kiállni a csapat az NB III-as bajnoki mérkőzésre, mert képtelenek tizenegy játékost összeszedni, akkor ez borzasztó. Micsoda kontraszt. Sajnos idáig jutottunk. A múltból említettem a példát, és most még egy gondolat erejéig elidőznék annál a Real elleni meccsnél. Annyi néző volt kíváncsi, hogy még a stadion melletti fákon is lógtak a szurkolók. Most meg egy csapatra való játékos sincs.

– Mit gondol, miért alakult ki ez az áldatlan állapot?

– Mostanában már nincs szoros kapcsolatom a klubbal, de azért érdekel, ami ott történik. Nem értem, hogy aki ennyivel tartozik, és nincs remény, hogy megoldást találjon, az miért ragaszkodik ennyire a csapathoz. Hallottam olyat is, hogy talán el akarja adni. De kérdezem, ki vesz ilyen veszteséges klubot?

– Lát kiutat?

– Ezzel a háttérrel nem. Azt az elképzelést, amit most a város önkormányzata és a TFCE képvisel, jónak tartom. Szükség volt a tabula rasára, tiszta lappal kell indulni, de bizony a felfelé emelkedés időt vesz igénybe.

– Említett egy szép emléket a múltból. Mire emlékszik még szívesen?

– Akkor, amikor a Real Madridot fogadtuk az UEFA Kupában, én még a korom miatt csak ritkán kerültem be a csapatba. Később kialakult a sokat emlegetett Kiprich, Plotár, Vincze csatársor, és csak úgy szórtuk a gólokat. 1985-ben 18 találattal gólkirály lettem holtversenyben Détári Lajossal. Nagyon szép emlék még az 1988-ban szerzett ezüstérem, ám némi hiányérzetem van, kellett volna egy bajnoki cím is.

– A sors azért kárpótolta…

– Igen, a holland Feyenoord csapatával bajnokságot nyertünk, de azért egy magyar bajnoki első hely mindennél többet jelentene.

– Jelenleg egy megyebajnokságban szereplő csapat edzője. Nem hiányzik a magasabb osztály?

– Nem tagadom, ha megkeresnének, elgondolkodnék az ajánlaton. Mostanság azonban a külföldi edzőket favorizálják, de kérdezem, mennyivel vagyunk előrébb a nemzetközi kupákban? Beköszönünk, aztán már el is köszönünk, mert csak ritkán jut el magyar csapat a második fordulóig. Talán-talán a Videotonban lesz annyi erő, hogy többre vigye a nemzetközi porondon, erős a kerete, és Henning Berg jól látja el a feladatát. Ami engem illet, elégedett vagyok, hiszen a Vértesszőlős első helyen áll, és van esély arra, hogy bajnokok legyünk.

– Ha így lesz, vállalják az NB III-as szereplést?

– Erre most még nem tudnék egyértelmű igennel és nemmel sem válaszolni. Az tény, hogy az NB III-ban több utánpótláscsapatot kellene kiállítani, és ez nálunk még nem garantált. Elképzelhető, hogy kapcsolatot alakítunk ki a Tatabánya FCE-vel, és talán akkor mindkét egyesület jól járhatna.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!